Societat 22/11/2016

El Govern es compromet a oferir sortides laborals als manters

Síndic, Generalitat i ajuntaments han dissenyat un protocol per lluitar contra la venda ambulant que també incorpora les mesures de reinserció laboral que ja va posar en marxa l'Ajuntament de Barcelona

Mireia Esteve
3 min
Reunió interadministrativa de representants del Govern, ajuntaments i el Síndic per tractar el tema del 'top manta'

BarcelonaSíndic, Generalitat i ajuntaments s'han posat d'acord per dissenyar un protocol amb una sèrie de mesures per lluitar contra la venda ambulant a tot Catalunya. En la taula interadministrativa entre Síndic, Generalitat i ajuntaments, el Govern s'ha compromès a tirar endavant programes de reinserció laboral per als venedors ambulants. "La pressió sobre una activitat irregular genera noves demandes socials i cal donar-hi una resposta", ha explicat el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós.

Tot i això, Amorós ha avisat que perquè tirin endavant totes les mesures sociolaborals previstes, caldrà saber si s'aproven els pressupostos per al 2017. El protocol dissenyat es basa "en criteris i actuacions compartides entre els municipis costaners i també la ciutat de Barcelona", per això, cal una col·laboració molt estreta entre els consistoris i la Generalitat.

Així, en una primera fase, els ajuntaments seran els encarregats de fer una feina de detecció de les persones que fan venda ambulant i després se n'avaluarà el grau de vulnerabilitat. A partir d'aquí, se'ls oferiran plans de reinserció sociolaboral que "els portin a la regularitat i a la feina", ha explicat Amorós.

"La Generalitat els aportarà acompanyament jurídic", ha dit Amorós, a més d'oferir-los un servei de reconeixement de títols universitaris i programes de formació. Tot i això, des del Govern no consideren que aquestes mesures puguin acabar amb el problema de la venda irregular, perquè és un problema més "global".

De moment, es preveu que es puguin acollir a aquest protocol poc més d'un centenar de persones, tot i que hauran de veure quants manters detecten i quins hi estan interessats. Des de l'Ajuntament de Barcelona, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha valorat positivament el pla i ha explicat que a Barcelona ja s'han atès 150 persones en aquesta situació i hi ha en marxa 43 plans d'ocupació, a més dels 11 a Mercabarna, en què les persones que hi participen estan aprenent a ser peixaters.

Pisarello considera que "la utilització dels plans d'ocupació com a via per regularitzar persones és una mesura d'avantguarda", perquè no només s'ha d'actuar des del "vessant policial" (el protocol també preveu mantenir la pressió en aquest àmbit), sinó que els venedors ambulants també han de tenir "sortides dignes". El primer tinent d'alcalde ha tret pit que el pla que ja s'aplica a Barcelona també es pugui aplicar en altres ciutats de Catalunya on es dóna aquest fenomen, i fer-ho en coordinació amb la Generalitat. Només a la capital catalana, aquest estiu es va passar de 800 a 300 manters, segons les dades del consistori barceloní.

El Síndic demana "lleialtat institucional"

Per la seva banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha assegurat que aquest protocol és un "pas endavant" i ha anunciat la creació d'un observatori per conèixer què passa i com s'actua en altres ciutats europees on també hi ha venda irregular. Ribó ha deixat clar que cal distingir entre el que és "la venda irregular i el venedor" i que cal fer "polítiques socials" de cara a aquestes persones.

El Síndic ha reclamat als ajuntaments que apliquin el protocol durant tot l'any, no només en èpoques de campanya, i ha demanat "lleialtat institucional" a tots els actors implicats per evitar "l'efecte crida". Al març de l'any que ve, es presentarà un balanç de les actuacions fetes fins llavors. El mes de febrer, el Síndic ja va presentar l'informe en què es presentaven les mesures a per lluitar contra la venda ambulant i al juliol es va fer la primera trobada interadministrativa.

stats