Societat 11/12/2012

Interior investiga quin comandament va amagar a Felip Puig l'informe clau sobre els projectils del 14-N

El director general dels Mossos, Manel Prat, diu a TV3 que "una persona de la cadena de comandament va decidir que el document no era prou rellevant". Homs anuncia que el conseller d'Interior compareixerà per donar-ne tots els detalls "aquest dimecres o aquest dijous"

Ara
2 min

BarcelonaEl departament d'Interior investiga quin comandament va decidir no enviar a Felip Puig un informe clau sobre sobre els projectils de llançadora que es van disparar el 14-N a la zona del passeig de Gràcia, la plaça Catalunya i la plaça Urquinaona, l'àrea on Ester Quintana va rebre l'impacte que li va fer perdre un ull.

Segons ha anunciat aquest dimarts al migdia el portaveu del Govern, Francesc Homs, el mateix conseller d'Interior compareixerà davant de la premsa demà o demà passat per donar tots els detalls de l'afer i aclarir, finalment, què va passar exactament el dia de la vaga general.

Unes hores abans, el director general de la Policia de la Generalitat, Manel Prat, ha explicat a TV3 el que se sap fins ara de l'informe ocult. A 'L'espai Síndic' del programa 'Els matins de TV3', Prat ha assegurat que "el conseller no va mentir al Parlament" en la seva compareixença de la setmana passada. "Va donar tota la informació que tenia. Ara ha aparegut un altre informe que no teníem", ha admès.

En realitat, l'informe l'havia elaborat la brigada mòbil des del dia 21 de novembre, però els comandaments policials corresponents no van fer arribar aquest estudi a Felip Puig. "Intueixo el que va passar, però ho estem investigant. Dins de la cadena de comandament una persona va decidir, m'imagino, que l'informe no era prou rellevant. És un problema", ha reconegut Prat.

Per aclarir tot l'afer, la conselleria està investigant internament quin va ser exactament el comandament que va decidir no fer arribar la informació completa al conseller. La dada fonamental que li faltava a Puig és que, a la zona on hi havia Ester Quintana, es va disparar un tret de llançadora –que dispara unes petites bales de plàstic, menys lesives que les pilotes de goma tradicionals, segons la Policia–, un fet que el conseller no sabia i que va negar al Parlament.

Un cop que el vídeo difós divendres passat va posar en dubte aquesta afirmació de Puig, s'han anat descobrint detalls ocults, fins que aquest dimarts, 'El Periódico' ha publicat que hi havia un informe que el conseller no havia rebut.

Ara, Interior ha demanat un estudi encara més aprofundit i detallat per tenir-ne tota la informació i anar al Parlament a explicar-la. "Hem de recuperar al màxim la credibilitat del departament d'Interior i dels Mossos. Una policia sense credibilitat és una policia feble, i nosaltres en cap moment hem volgut amagar informació ni mentir al Parlament", ha anunciat Prat, que ha confessat que Puig està "disgustat" per com s'ha portat aquest afer.

Malgrat tota la confusió, el director general està convençut que el que no es van disparar el 14-N són les pilotes de goma clàssiques. "Aquestes les haig d'autoritzar jo i el 14-N no les vaig autoritzar. No es van fer servir, segur. En canvi, els trets de salves, que només fan soroll, i les llançadores es poden utilitzar a criteri del cap de dispositiu, no cal el meu permís", ha detallat.

L'objectiu de la conselleria ara és "estudiar tots els trets de llançadora que es van dirigir a la zona on era Ester Quintana". Som els primers interessats a saber què va causar la lesió de la senyora Quintana", ha conclòs.

stats