L'exèrcit diu que s'ha d'entrenar a Collserola per poder "combatre el terrorisme jihadista"

És la resposta a la petició de l'Ajuntament de Barcelona per reclamar que el parc sigui declarat "zona desmilitaritzada"

Un practicant de bicicleta de muntanya a Collserola passant per davant dels militars desplegats / MTOURBIKE

Els entrenaments de l'exèrcit espanyol al Parc Natural de Collserola "serveixen per al correcte ensinistrament de les unitats de l'exèrcit, cosa que els permet estar preparades per fer front i combatre el terrorisme jihadista i qualsevol amenaça sobre la nostra societat i permetre als ciutadans viure en llibertat i segurs". Així ha contestat l'exèrcit de terra, dos dies després dels atemptats a Brussel·les, a la declaració institucional de l'Ajuntament de Barcelona perquè Collserola sigui una zona desmilitaritzada.

La comissió de presidència, drets de ciutadania, participació, seguretat i prevenció va presentar ahir una declaració a mb el suport de BComú, CiU, ERC, el PSC i la CUP que instava el ministeri de Defensa a donar "les indicacions pertinents perquè no es facin maniobres militars en zones properes als centres educatius de la ciutat, especialment al Parc Natural de Collserola". Com a membre del Consorci del Parc, l'Ajuntament es compromet a fer els passos necessaris perquè "sigui declarat zona desmilitaritzada" pel seu valor natural i la necessitat de garantir-ne l'ús ciutadà.

L'exèrcit assegura que els entrenaments militars que fa el  Batalló Barcelona IV/62 de la caserna del Bruc a Collserola "són respectuosos amb l'entorn", causen "el mínim impacte a la natura" i "la menor molèstia possible" als ciutadans. Són, segons el ministeri, activitats de preparació física "vestint peces esportives" i marxes "que a vegades exigeixen dur uniforme i equip complets". En tot cas, l'exèrcit assegura que "els desplaçaments amb vehicles es redueixen als mínims necessaris" i que no s'hi fan exercicis de tir ni amb munició real ni de fogueig, ni "cap altra activitat que suposi molèsties als veïns".

Segons la normativa del Parc de Collserola les maniobres militars amb armes estan prohibides en aquest espai i hi ha hagut diverses queixes de ciutadans més d'una vegada per haver-se trobat militars armats al parc. El 2013 BTV va emetre les imatges gravades per un veí de Planoles en què es veien dos soldats armats fent exercicis en aquest espai natural.

Fa dues setmanes l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja va marcar distàncies amb l'exèrcit espanyol, al Saló de l'Ensenyament. Quan una parella de militars van aturar l’alcaldessa per saludar-la, Colau va aprofitar la interrupció per traslladar-los, amb un somriure, que preferiria un Saló sense exèrcit. "Ja sabeu que nosaltres, com a Ajuntament, preferim que no hi hagi presència militar al Saló, però simplement perquè creiem que cal separar els espais", va dir. Els militars van convidar-la a visitar el seu estand.