La meitat dels gossos no porten xip

La conselleria de Territori posa en marxa una campanya per conscienciar els amos d'animals domèstics de la importància de censar-los. L'estiu és l'època de l'any en què es produeixen més abandonaments

Menys del 50% dels gossos i només el 15% dels gats porten xip identificatiu a Catalunya. Així ho ha informat la conselleria de Territori i Sostenibilitat, que aquest dijous ha presentat la campanya 'Posa't el xip', amb l'objectiu d'acabar amb la impunitat davant els abandonaments d'animals domèstics. La campanya comença precisament en plena temporada d'abandonaments, ja que a l'estiu és quan més gossos i gats reben les gosseres.

Consisteix en dos anuncis i diversos publireportatges que es publicaran a la premsa escrita, així com en un anunci audiovisual i un altre de radiofònic que s'emetran en 131 ocasions a TV3 i Catalunya Ràdio, 60 a les emissores Flaix FM i Ràdio Flaixbac i 42 a canals del Grupo Godó. 

Segons dades de la conselleria, hi ha 256.667 gossos, 16.608 gats, 600 fures i 273.908 animals d'altres espècies (com conills o porcs) registrats a Catalunya amb un xip. Ara com ara és impossible saber quants animals hi ha al territori sense identificar, però el Govern creu que en el cas el gossos fins i tot podria doblar-se.

"Una de les raons per les quals es poden abandonar animals de manera impune és perquè no estan censats", ha explicat el conseller, Josep Rull, que ha assegurat que si tothom posés xip al seu gos o gat tothom se'n beneficiaria: " Mantenir els animals en centres d'acollida és molt car. Si reduïm el nombre d'abandonaments alliberem recursos econòmics que es podrien destinar a altres necessitats que té el país". 

Els que més pateixen el cost econòmic i logístic que suposa mantenir aquests animals, sobretot des que es va aprovar la llei de protecció animal de 2003, que prohibeix sacrificar-los a Catalunya, són els ajuntaments. Molts no donarien a l'abast si no fos per les entitats sense ànim de lucre que es dediquen a la protecció dels drets animals, tal com ha recordat Rull. Com que no es tenen registres reals sobre quants animals hi ha a Catalunya, tampoc es pot predir quants seran abandonats.

Le llei de protecció animal de 2003 encara no compta amb un reglament

"És inaudit i inadmissible", ha admès el conseller, "però la llei de protecció animal de 2003 encara no compta amb cap reglament que en desenvolupi l'aplicació". Per resoldre-ho, el Govern treballa en un decret llei que es començarà a tramitar formalment al setembre i que permetria aplicar la llei en la seva totalitat el 2017. 

Representants de les principals  entitats protectores dels drets dels animals i de diversos ajuntaments han acudit a la presentació de la campanya de publicitat. També han assistit a l'acte el cònsol de Grècia a Barcelona, Fernando Turró, i el representat de la Casa del Tibet a Barcelona, Thubten Wagnchen.

"Volem ser un país digne i una societat millor", ha assegurat el conseller: "Hem de garantir els drets dels animals, perquè tenen sensibilitat i capacitat de patir. No són coses, són éssers vius". La multa per abandonar un animal pot anar dels 400 euros fins als 20.000, en casos en què l'abandonament ha posat en perill la seva vida. 

El gos localitzat a tot Europa

Un altre dels objectius de la conselleria és " garantir als amos responsables de gats i gossos que si els perden els podran recuperar ràpidament", ha assegurat Rull. És per això que s'ha presentat l'aplicació Anicom, un registre d'animals públic i gratuït en què ja participen 874 ajuntaments catalans, davant el Portal de Mascotes Europeu (EuroPetNet). L'eina ha estat homologada per l'organisme i permetrà als propietaris que hi inscriguin el seu animal trobar-lo en cas de perdre'l a un altre país europeu.