Societat 21/09/2016

Salut crea una nou fons de 20 milions d'euros per finançar la recerca

La primera convocatòria servirà perquè els hospitals incorporin prop de 60 investigadors

Mònica L. Ferrado
2 min
EL REPTE DE POTENCIAR LA RECERCA El Barcelona Institute of Science and Technology neix de la col·laboració de sis dels principals centres de recerca catalans, que consideren que és el moment de fer un salt endavant i impulsar projectes científics més transversals per aconseguir més competitivitat internacional.

BarcelonaA Catalunya, la recerca compta amb una nova font de finançament. El departament de Salut acaba de presentar el pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) per al període 2016-2020, que en la seva primera convocatòria, que es publicarà oficialment a mitjans d’octubre, estarà dotat amb ajuts per un valor de 20 milions d’euros que es destinaran a projectes d’una durada de tres anys. Els ajuts del PERIS se sumen a altres 30 milions que el mateix departament ja dedica a recerca i a altres ajuts que actualment ofereix la direcció general de Recerca. "Donem a la recerca en salut condicions perquè desenvolupi més tota la potència que ja té i estableixi sinergies”, ha explicat el conseller de Salut, Toni Comín.

Des del departament s’ha treballat en la definició dels eixos prioritaris que es finançaran juntament amb els hospitals i les entitats de recerca ja existents. "Plantegem una sèrie de línies que considerem estratègiques. La comunitat científica presentarà els seus projectes i finançarem els millors", ha precisat Antoni Andreu, director general de Recerca i Innovació en Salut. El PERIS contempla una sèrie de prioritats temàtiques, com ara la prevenció, la recerca en salut pública o els problemes de salut crònics prevalents, com ara l’obesitat, la diabetis, el càncer o les patologies psiquiàtriques, entre altres. En la definició també hi han participat associacions de pacients. Per exemple, Andreu explica que han demanat potenciar la recerca en els processos assistencials en l'àmbit de l’atenció primària, i en concret, sobre les connexions entre els metges dels centres de primària i els hospitals. "Els professionals de primària són la porta d’entrada al sistema i són molt importants", afirma Andreu.

Tenint en compte els temes prioritaris, els ajuts que s’atorgaran es vertebren en cinc eixos: formar i captar talent científic, enfortir institucions, donar suport a infraestructures, obtenir coneixement d’excel·lència i fomentar la innovació.

Primera convocatòria

En aquesta primera convocatòria hi haurà ajuts adreçats que els hospitals catalans puguin incorporar entre 60 i 70 investigadors. També hi ha una partida destinada a potenciar que el personal d’infermeria també faci recerca. "Són essencials per a la recerca perquè tenen un coneixement únic sobre la gestió de processos, sobre el pacient o sobre les cures", afirma Andreu. Se’n podran beneficiar 60 infermers i infermeres, i l’ajut permetrà que durant un període de 3 a 9 mesos es puguin alliberar de la tasca assistencial i es puguin centrar en la recerca.

En aquesta primera partida també es finançaran projectes de recerca i programes de recerca orientats a quatre camps: medicina personalitzada, medicina regenerativa, recerca clínica independent de les farmacèutiques i formació de cohorts. L’excel·lència serà el criteri principal per triar els projectes, és a dir, no hi ha un número estipulat de projectes a finançar ni un límit en el pressupost que han de demanar. "Si hi ha un projecte bo, sigui gran o petit, el finançarem", afirma Andreu.

stats