El TC veta l’intent de l’Estat de gestionar el 0,7% social de l’IRPF

Dona la raó a Catalunya i exigeix canvis en les subvencions

El Tribunal Constitucional (TC) va tornar ahir a donar la raó a la Generalitat en la batalla que manté des de fa anys per la gestió de les subvencions per a les ONG amb càrrec al 0,7% de l’IRPF. Ho va fer després que l’any passat el govern de Mariano Rajoy decidís canviar el criteri establert i es tornés a atribuir, amb una resolució de la secretaria d’estat de Serveis Socials, una competència que el TC torna a dir que correspon al govern català.

En una nova sentència, i ja en van dotze, el TC referma la seva doctrina històrica -que tot i així l’Estat mai ha complert del tot- i insisteix que aquest tipus de subvencions les han de tramitar les autonomies. Però l’alt tribunal va més enllà i retreu a Rajoy haver envaït les competències catalanes, i li recorda que “la lleialtat constitucional és obligatòria per a tothom”. Així, el TC ha admès parcialment -se salven aspectes menors de la resolució estatal però no el fons- el conflicte de competències que la Generalitat li va plantejar per la convocatòria de subvencions estatals a programes d’interès general amb càrrec a l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). El Govern català entenia que la mesura envaïa les competències pròpies en matèria d’assistència social.

El TC certifica que l’Estat pot assenyalar prioritats, criteris, requisits i objectius que orientin la concessió de les subvencions socials, però sempre deixant un ampli marge a les comunitats autònomes per desenvolupar i aplicar la normativa general. Per aquesta raó, l’executiu central no pot convocar, resoldre, executar o tramitar les subvencions, recorda el TC al govern espanyol. De fet, el tribunal retreu que la seva doctrina ja havia establert en anteriors sentències que la gestió de les subvencions socials no pot estar centralitzada i, per tant, no es pot pretendre que sigui una competència estatal. És el que demanava la Generalitat en el seu recurs. La sentència demana que “s’eviti la persistència de situacions anòmales en què l’Estat continuï exercint competències que no li corresponen”.

A la pràctica, la resolució exigeix que “l’Estat abordi sense demora la modificació del marc regulador d’aquestes subvencions, per acomodar-lo per a futures convocatòries al que ja resulta de la clara i excessivament reiterada doctrina constitucional”. El govern espanyol, per tant, surt esbroncat d’aquest procés judicial i amb la instrucció directa de canviar la seva actitud.

Segons dades de la Taula del Tercer Sector Social, la casella del 0,7% de l’IRPF va permetre recaptar el 2015 uns 57,6 milions d’euros a Catalunya, on la meitat dels contribuents marquen aquesta casella, tot i que les entitats catalanes van rebre’n només 31,2 milions. Uns 12,8 milions van anar a 60 entitats amb programes estrictament locals i autonòmics.

Reacció del Govern

La reacció de la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, no es va fer esperar. En un comunicat va considerar que la sentència obre la porta a augmentar la participació de la Generalitat en la gestió dels fons del 0,7% de l’IRPF. El secretari d’estat de Serveis Socials i Igualtat, Mario Garcés, va ser ahir mateix a Barcelona, en un acte a la Fundació Pere Tarrés i, segons recull Europa Press, va descartar fer cap canvi en el sistema. Però Bassa va insistir que “la modificació del marc normatiu hauria de tenir en compte una territorialització dels fons”.

També la consellera de la Presidència, Neus Munté, va ironitzar sobre les declaracions de Garcés: “Suposo que no devem haver entès bé les paraules del secretari d’estat i que no es pot interpretar com una desobediència” respecte al TC, va dir, insistint en la discriminació actual. “Avui s’ha tornat a fer justícia en favor de les entitats socials catalanes”, va afegir el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa.