De les acusacions a l'elogi: el protagonisme involuntari de Teresa Romero

L'auxiliar d'infermeria ha estat a l'epicentre de la crisi de l'Ebola. Romero ha passat de rebre les crítiques del conseller de Sanitat madrileny, que va assenyalar-la com a responsable del contagi a obtenir els elogis de la ministra Ana Mato

Teresa Romero ha superat l'Ebola. Els metges de l'Hospital Carlos III van confirmar aquest dimarts que la prova definitiva havia donat negatiu i que l'auxiliar d'infermeria ja no té el virus. De forma involuntària, Romero ha estat a l'epicentre de la crisi sanitària. Aquest recull de frases evidencia com ha canviat la percepció sobre l'auxiliar d'infermeria, que ha passat de ser assenyalada com a responsable del contagi a rebre els elogis dels responsables polítics.

"Per explicar com treure's o posar-se un vestit [de protecció] no fa falta un màste r. Alguns tenen més capacitat d'aprenentatge que d'altres" (Javier Rodríguez)

El conseller de Sanitat madrileny, Javier Rodríguez, va culpar Teresa Romero de cometre errors i va posar en dubte la seva capacitat professional. Tanmateix, aquest dimarts el Consell General d'Infermeria va presentar un informe que conclou que els protocols, la formació i l'entrenament dels professionals sanitaris ha sigut "insuficient".

"Ha tardat dies a reconèixer que podria haver comès una errada en treure's el vestit" (Javier Rodríguez)

Javier Rodríguez va insistir en les acusacions a la pacient: "Si ho hagués dit abans ens hauríem estalviat molta feina". El conseller de Sanitat madrileny es referia al fet que Romero hauria reconegut que potser es va tocar la cara amb un guant després d'haver entrat a l'habitació de Manuel García Viejo. Però la portaveu de la família, Teresa Mesa, va assegurar aquest dimarts que l’auxiliar d’infermeria no recorda haver tingut “cap entrevista” en què reconegués que hagués fet aquest gest. El conseller de Sanitat madrileny va haver de demanar disculpes per les seves manifestacions.

"Tan malament no devia estar si va anar a la perruqueria" (Javier Rodríguez)

El conseller de Sanitat es refereix al fet que Romero va anar a una perruqueria el mateix dia en què va notar els primers símptomes, unes dècimes de febre. Rodríguez també la va acusar de no dir al seu metge que havia estat en contacte amb un pacient amb Ebola. Tanmateix, ni el servei de prevenció de riscos laborals de l'Hospital Carlos III –Romero va fer una consulta per exposar-los el seu estat– ni el centre de salut d'Alcorcón, on es va anar a visitar, van decidir ingressar la pacient ni activar els protocols en cas de possible cas d'Ebola. Amb realitats similars, els Estats Units i Espanya han gestionat de forma molt diferent la crisi sanitària. Les autoritats nord-americanes no han criminalitzat els professionals sanitaris que s'han contagiat.

La generositat i esforç de Romero són "un exemple per a tothom" (Ana Mato)

En un discurs completament diferent al formulat per companys del PP en l'inici de la crisi de l'Ebola, la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, va expressar aquest dimarts, a través de Facebook, el seu "afecte" i "alegria" pel fet que l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero estigués lliure del virus d'Ebola, i va lloar la seva "generositat i el seu esforç". En el missatge, Mato va detallar que la infermera és "un exemple per a tothom" i va fer extensiu aquest reconeixement "a tots els professionals sanitaris que l'han atès i a tots els que treballen cada dia per preservar la salut dels ciutadans".