SEGURETAT
Societat 26/04/2012

Els advocats critiquen la web dels Mossos per denunciar violents

El Col·legi d'Advocats de Barcelona qüestiona la validesa jurídica de la web dels Mossos per identificar violents urbans. Ahir un jutge va decretar presó per a la dirigent de CGT detinguda pels fets del 29-M.

Laura Díaz-roig
2 min
Els advocats critiquen la web dels Mossos per denunciar violents

BARCELONA.Les imatges de les seves cares corren per internet des de dimarts perquè els Mossos d'Esquadra els relacionen amb els aldarulls de la vaga general del 29-M, però encara no estan acusats de cap delicte, ni molt menys condemnats. La nova web per demanar la col·laboració ciutadana que permet identificar presumptes violents urbans -que ha rebut 140.000 visites en 24 hores- planteja dubtes legals i reobre el debat sobre la possible vulneració de drets fonamentals per garantir la seguretat.

Tot i que el director general dels Mossos, Manel Prat, va voler deixar clar que Interior ha informat "en tot moment" la fiscalia i la judicatura per assegurar-ne les garanties jurídiques, el Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) qüestiona la legalitat d'aquesta eina i alerta que errors en les identificacions podrien comportar problemes. "Per la informació que tenim, ens sembla una mesura inquietant i la seva validesa jurídica és incerta", diu l'advocat penalista Jorge de Tienda, que actua com a portaveu de l'ICAB. "La web pot suposar una criminalització pública d'eventuals sospitosos", diu. L'advocat alerta que un error d'identificació podria generar molts problemes: "Una persona identificada erròniament pot veure afectat el seu honor o algú que tingui faccions molt semblants a les d'un sospitós pot acabar havent de justificar-se; els supòsits són múltiples". En la mateixa línia, la directora del màster en polítiques de seguretat de la Universitat Oberta de Catalunya, Gemma Galdón, destaca que els joves no podran eliminar mai la seva imatge d'internet. "És evident que, de facto , el terme presumpte desapareix", assegura.

Els advocats també estan preocupats per la procedència de les fotografies. "No és el mateix que hagin estat gravades pels Mossos o que les hagin extret de les xarxes socials, podrien estar manipulades", diu De Tienda, que afegeix que no es poden acceptar "tots els mitjans per arribar a una finalitat justa". "A Europa i als Estats Units qualsevol cosa que es ven com a millora en seguretat justifica trepitjar drets. És gravíssim renunciar a drets a canvi d'una sensació de seguretat més gran", lamenta Galdón, que adverteix que en ciutats com Londres la web no ha funcionat.

L'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo va anar ahir més enllà i va recomanar als ciutadans que no cooperin amb la web. En declaracions a Efe, Villarejo va dir que és una web "impròpia" d'una societat civilitzada que pretén suplir la "ineficàcia policial". La fiscalia ja ha designat un fiscal que farà d'interlocutor amb la policia en matèria de violència urbana, tot i que ell no centrarà tots els casos.

Detinguts dos sindicalistes

El jutge ha decretat presó sense fiança per a la secretària d'organització de la CGT, Laura G.R., detinguda dimarts, per delictes d'incendi amb danys, coaccions, desordres públics i contra els drets fonamentals. El degoteig de detencions pels incidents de la vaga continua i ahir els Mossos van arrestar dos sindicalistes de la UGT i CCOO a Seat, a la planta de Martorell (Baix Llobregat), que van quedar en llibertat a l'espera de ser citats pel jutge.

stats