Societat 19/07/2018

Retiren 120.000 ampolles d'aigua pel risc per a la salut

El lot afecta les marques d’Eroski i Condis, però l’empresa diu que no hi ha cap “anomalia”

Ara
2 min
Les garrafes de cinc litres de Condis i Eroski i les ampolles d'un litre i mig d'Eroski, afectades

BarcelonaL’aigua embotellada que causa molèsties digestives als consumidors ja ha afectat unes 120.000 ampolles o garrafes –que equivalen a més de 250.000 litres–. Són els envasos que s’han retirat de manera preventiva perquè formen part d’un lot que l’Agència de Salut Pública de Catalunya està analitzant. El lot és de l’empresa Aigua del Montseny –propietària de la font d’Aiguaneu– i correspon a les garrafes de cinc litres de la marca blanca de Condis i d’Eroski i a les ampolles d’un litre i mig d’Eroski. El cas va començar amb la denúncia d’un client que va patir irritació del tracte digestiu, però ahir es va saber que una veïna de Blanes havia notat cremor després de beure aigua d’una de les marques afectades.

Les garrafes de cinc litres i les ampolles d’un litre i mig de la marca Eroski es van retirar ahir dels establiments Caprabo –que comercialitzen la marca– i, el dia abans, Condis va fer el mateix amb les garrafes de cinc litres de la seva marca. Concretament, es van treure 8.000 garrafes i 95.000 ampolles d’Eroski, i 9.000 garrafes de Condis. A més, 5.800 garrafes del mateix lot que eren als magatzems de Condis també van quedar immobilitzades. Les dues cadenes de supermercats van insistir que s’han retirat els envasos dels seus establiments només per precaució, encara que van demanar als clients que puguin tenir les aigües del lot 120721 que no les consumeixin.

L’empresa Aigua del Montseny va assegurar ahir que la planta de la font d’Aiguaneu té “tots els permisos sanitaris pertinents i les certificacions de qualitat internacionals”. Va afegir que de les anàlisis internes fetes a la planta d’Aiguaneu “no se’n desprèn cap tipus d’anomalia”. L’empresa va subratllar que la retirada de les ampolles i les garrafes s’ha fet després de la denúncia d’un únic consumidor als Mossos d’Esquadra. L’Agència de Salut Pública va explicar que, segons les primeres investigacions, la contaminació de les aigües s’hauria produït en una línia d’envasament on haurien arribat productes químics procedents d’una línia de producció en procés de neteja i desinfecció.

Les primeres investigacions també han apuntat que altres envasos del mateix lot feien pudor quan s’obrien i l’aigua que contenien tenia mal gust. L’Agència de Salut Pública està analitzant les empreses implicades en la producció del lot: des de les cadenes de supermercats que en fan la distribució fins a l’empresa envasadora de l’aigua de la font d’Aiguaneu.

stats