Violència sexual

L'Església espanyola acorda indemnitzar totes les víctimes d'abusos que ho demanin

Els bisbes anticipen que participaran en el fons d'indemnització si engloba més enllà de l'àmbit religiós

ARA
2 min
La Conferència Episcopal Espanyola ha celebrat una assemblea aquest divendres.

MADRIDEl secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), César García Magán, ha afirmat aquest divendres que l'Església contribuirà al fons d'indemnització a les víctimes d'abusos anunciat per Pedro Sánchez durant el seu discurs d'investidura i després que ho demanés el Defensor del Poble. L'Església, doncs, canvia la postura que ha tingut els darrers anys i s'obre ara a participar en un pla per compensar els afectats, analitzant cas per cas i sempre que hi hagi una "conclusió moral". "Si s'arriba a aquesta conclusió moral, hi haurà aquesta reparació moral", ha dit García en roda de premsa des de Madrid.

Tanmateix, García ha anticipat que hi participaran si el fons inclou també casos de fora de l'àmbit religiós. "No és que diguem que no repararem si no reparen a la resta, l'Església repararà sempre", ha afirmat el secretari general de la CEE. "Si es crea un fons per reparar totes les víctimes hi participarem, si no, si és per a les víctimes de l'Església sigui amb sentència judicial o sense [...], aleshores ho gestionarem nosaltres", ha apuntat abans de mostrar la seva disposició a fer-ho en tots els casos, fins i tot si ha mort l'acusat o si hi ha una prescripció del delicte.

La CEE, que ha aprovat en la seva assemblea d'aquest divendres activar un procés de treball per fer un nou pla de "reparació integral de víctimes d'abusos", preveu que siguin les diòcesis i els ordes religiosos els que es facin càrrec dels pagaments. García Magán ha explicat que l'objectiu de la institució és treballar en "l'atenció, la prevenció i la reparació" des de l'àmbit "psicològic, social, espiritual i econòmic".

Un fons ajustat als estàndards europeus

El govern espanyol vol crear un fons estatal per pagar ajudes i compensacions a les víctimes d'abusos sexuals en l'àmbit religiós que "s'ajusti als estàndards europeus". Pedro Sánchez ja va anticipar durant el seu discurs d'investidura que es pretenia instar l'Església a comprometre's en el reconeixement i la reparació de les víctimes, fins i tot de casos històrics i que hagin prescrit. També va dir que es reforçaran els mecanismes de supervisió i acompanyament de les persones que hagin patit aquestes situacions. "Establirem per llei que els protocols s'hagin de complir a les institucions religioses", va dir.

Un 1,13% de la població adulta ha patit abusos sexuals en l'àmbit religiós i un 0,6% directament de sacerdots i religiosos. És la principal conclusió que ofereix l'enquesta inclosa en l'informe sobre la pederàstia a l'Església elaborat pel Defensor del Poble en l'últim any i mig per posar llum a aquesta xacra. Si es fa l'extrapolació, serien unes 440.000 persones víctimes en el primer cas i 234.000 en el segon –sobre un total d'uns 39 milions de persones adultes a l'Estat. 

stats