Argimon fa autocrítica: fer els festivals "va ser un error" i calia "actuar abans"

El conseller de Salut diu que "no s'han fet bé les coses" i que s'han enviat "missatges contradictoris" a la població

Ara
3 min
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una imatge d'arxiu

BarcelonaContundent autocrítica del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, sobre la gestió de la pandèmia a Catalunya. "Amb aquestes xifres de contagis, clarament no hem fet bé les coses", ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio, des d'on ha reconegut que calia haver anunciat les restriccions "i reaccionar abans". El conseller també ha entonat el mea culpa per haver "contribuït a la sensació" que les coses ja anaven bé. "El missatge que ja estàvem sortint del túnel no ha sigut el millor", ha assegurat, i també ha lamentat que en el seu moment no recomanés als més joves no marxar de viatge de final de curs. "No ho vaig pensar", ha dit.

A part dels viatges de final de curs, una de les decisions més polèmiques dels últims dies és haver mantingut els macrofestivals com el Vida, el Canet Rock o el Cruïlla. Tot i que "estaven molt ben organitzats", Argimon ha insistit que hi ha imatges que no li van agradar, com gent sense mascareta. Per primera vegada, ha assegurat que deixar fer aquests festivals, que van reunir més de 20.000 persones cadascun, "ha sigut un error". "No ho repetiria", ha dit. Fa una setmana, Salut assegurava als mitjans que no es plantejava cancel·lar el Cruïlla.

Tot i que segons les dades preliminars "no han tingut un gran impacte" en el nombre de contagis, Argimon ha dit que no és tan important aquesta dada sinó "el missatge que llances" deixant fer aquests festivals, i ha reconegut, en aquest sentit, que eren "missatges contradictoris" amb el discurs que es feia des del Govern.

Toc de queda "imprescindible"

A l'espera de la decisió del TSJC sobre el toc de queda, Argimon ha assegurat que el confinament nocturn és una mesura "imprescindible" per reduir els contagis. No ha dit, però, què farà el departament de Salut si la justícia acaba tombant la mesura. "Espero que no el tombin", s'ha limitat a dir. En aquest supòsit, la conselleria seguiria amb les mateixes mesures. Argimon ha descartat un confinament territorial perquè "afectaria moltes persones que no tenen la incidència del grup d'edat més jove".

El conseller ha lamentat que les dades epidemiològiques continuen sent "molt dolentes", tot i que amb una certa "ralentització" de 15 a 29 anys. Aquest divendres, el departament de Salut ha registrat 94 ingressats més a planta per covid en les últimes 24 hores, i ja en són 1.349, el doble que fa una setmana. D'aquests, 259 són crítics i estan a la UCI -22 més en les últimes hores-, i 13 dels quals tenen menys de 30 anys i 92 entre 30 i 49 anys.

També s'han notificat 8.880 nous casos confirmats per PCR o TA, que situen el total des de l'inici en 755.318. L'Rt baixa 3 dècimes i se situa en l'1,31. El risc de rebrot, però, puja 56 punts, fins als 1.386. En les darreres 24 hores s'han notificat 5 morts més i el total des de l'inici de la pandèmia arriba a 22.306. La incidència acumulada a 14 dies passa de 1.015,18 a 1.088,80, mentre que a set dies passa de 606,41 a 628,72. El 20,01% de les proves de la darrera setmana han donat positiu.

Entre les persones que s'han contagiat, hi ha un miler de treballadors de centres sanitaris que s'han reinfectat. Argimon ha insistit en la necessitat de protegir aquest col·lectiu, que està "esgotat" i que necessita fer vacances.

Vacunar els contagiats

D'altra banda, Argimon ha manifestat que "està sobre la taula" vacunar amb segones dosis persones que han passat la covid, així com si els contactes estrets ben vacunats han de fer o no quarantena. Els dos temes es tracten en el marc de la Comissió Nacional de Salut Pública.

El conseller ha demanat a la població que gaudeixi de les vacances però "amb prudència i prevenció". I pel que fa al futur, ha alertat que el virus "es quedarà" i que la variant delta "no serà l'última".

stats