Tribunals
Societat 02/05/2022

Els atemptats amb explosius al club Paradise de la Jonquera, a judici

Els set acusats s'enfronten a penes d'entre 4 i 24 anys per, suposadament, haver atacat el prostíbul el desembre del 2012

3 min
D'esquenes, els acusats dels atemptats amb explosius al club Paradise de la Jonquera, aquest dilluns al matí, a l'Audiència de Girona

GironaGairebé deu anys després, l’Audiència de Girona ha començat a jutjar aquest dilluns els set acusats de l'autoria dels atacs amb explosius que es van perpetrar el 2012 al prostíbul Paradise de la Jonquera. La fiscalia els demana entre 4 i 24 anys de presó, perquè considera que formaven una organització criminal que va executar els atemptats amb l’objectiu de “causar danys materials i personals al club” i “atemorir els seus treballadors, clients i propietari”, segons l’escrit del fiscal. 

Els fets es remunten al desembre del 2012, quan es van cometre tres atacs. El primer el dia 12, a les sis de la matinada, quan dos homes que anaven amb moto van llançar dos artefactes explosius, un al magatzem i un altre a cinc metres de la porta d’entrada. El primer sí que va explotar –causant danys i estralls– però en el segon va fallar el detonador. 

Pocs dies després, el 23 de desembre, cap a quarts de vuit del vespre, va tenir lloc el segon atemptat. En aquest hi hauria quatre persones involucrades, que anaven amb passamuntanyes i armes llargues. Segons el relat del ministeri públic, dos assaltants van deixar un cotxe davant la porta del club, van cridar que dins hi havia una bomba i van fugir amb un altre vehicle. Els cossos d’emergències van analitzar el cotxe i van trobar dues bombones de butà a dins i, entremig, una càrrega explosiva de TNT i pentrita, que tampoc va arribar a detonar. 

Per acabar, la nit de Cap d'Any els Mossos d’Esquadra van rebre una trucada avisant que hi havia una bomba dins de l’establiment que explotaria a mitjanit. Van evacuar el miler de persones que hi havia al Paradise i, després de revisar el local, van concloure que havia estat una falsa alarma per atemorir el propietari del macroprostíbul. De fet, en la trucada, la veu distorsionada també va reivindicar els dos atacs anteriors en nom d’un grup anomenat Orca666 i va llançar una advertència contra l’amo del local. 

És més, segons l’acusació de la Fiscalia, un dels acusats i el seu germà van enviar un correu electrònic als diferents cossos policials advertint que si el propietari no pagava un deute que tenia amb ells se seguirien "fent explotar artefactes al negoci, cada vegada de més potència”. “Esperem que compleixi amb les obligacions contretes o ho considerarem una declaració de guerra oberta i procedirem a la seva aniquilació i farem explotar fins a l’última pedra del negoci”, van amenaçar.

Els Mossos d’Esquadra van obrir una investigació que va culminar el novembre del 2013 amb la detenció dels acusats. Es dona la circumstància, però, que un dels detinguts –a qui els Mossos consideraven el cap de la banda– va morir tres anys després, el 2017, quan va esclatar una bomba al seu cotxe.

El propietari nega que rebés amenaces

En la primera sessió del judici han passat diversos testimonis dels atacs, entre els quals el propietari del Paradise, José Moreno. L’home ha negat que rebés cap amenaça i ha assegurat que “mai ha trobat cap explicació” del perquè dels atacs. “Ha passat molt de temps, i hi he pensat molt i no trobo motius. L’únic que sempre he pensat és que hagués sigut la competència, perquè quan arribo a un lloc treballo de manera molt professional”, ha destacat Moreno, que, a més del Paradise, també ha gestionat altres prostíbuls com l’Eden o l’Eclispe. En el cas del de la Jonquera, el va obrir a finals del 2010. Pel que fa als deutes, Moreno ha afirmat que sempre ha pagat "a tothom” i ha recalcat que no coneixia els acusats, ni hi té "res en contra". 

La resta de testimonis eren membres de seguretat o de la neteja del local jonquerenc. Tots ells han relatat el que van viure els dies dels atacs. Un d’ells, que és el cunyat de Moreno, va veure la motxilla que van tirar el primer dia al magatzem i de la qual sortia fum. “Vaig anar a avisar a seguretat perquè portés l’extintor, vaig fer dues passes i va explotar. Sort que no vaig ser curiós i no la vaig anar a agafar”, ha admès l’home. 

Cap dels declarants va poder identificar els autors dels atemptats. Està previst que el judici s’allargui fins dijous i que els acusats siguin els últims a declarar.

stats