Societat 30/10/2019

Barcelona sanciona 30 botigues de souvenirs al voltant del Parc Güell i la Casa Vicens

Només un parell dels establiments van corregir les deficiències detectades en una primera inspecció

Maria Ortega
2 min
El Parc Güell de Barcelona / ACN

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha obert una trentena d'expedients sancionadors a botigues de souvenirs del voltant de dos pols turístics del districte de Gràcia: el Parc Güell i la Casa Vicens, que va obrir al públic el novembre del 2017. Després d'una primera inspecció a aquests establiments, en què es van detectar incompliments de la normativa municipal, com, en el cas de les botigues que només poden destinar un 20% a productes per als turistes, que els souvenirs siguin visibles des del carrer o que no estiguin agrupats a l'interior. Només dos dels establiments prèviament avisats van solucionar les deficiències i l'expedient sancionador ha tirat endavant en trenta botigues. La majoria per incompliments lleus, com superar l'espai màxim destinat a souvenirs, i alguns també per no tenir llicència per vendre aquests productes. Les multes poden anar dels 500 als 6.000 euros depenent de la gravetat de la infracció. L'Ajuntament formalitzarà ara les sancions segons el que es va detectar en les inspeccions.

L'equip d'Ada Colau, de fet, ja va informar a l'estiu que obria 32 expedients d'aquesta mena contra botigues de l'entorn de la Sagrada Família, que és on van començar les inspeccions. En total, entre els mesos de febrer i juliol d'aquest any s'havien fet 183 inspeccions en establiments de l'Eixample, Gràcia i Horta-Guinardó, i s'havia detectat que el 40% incomplien els requisits, 74 botigues en total. Avui el consistori ha fet públic que les inspeccions a Gràcia s'han traduït en l'obertura d'una trentena d'expedients sancionadors.

Però no ho ha pogut fer en la roda de premsa anunciada pel regidor del districte, Eloi Badia. El grup de Junts per Catalunya, tenint en compte que ens trobem en període electoral, va presentar ahir una reclamació davant la Junta Electoral de Zona perquè entenia que aquest acte contravenia la normativa electoral, que prohibeix a les administracions públiques fer inauguracions o explicar nous projectes. I el govern ha decidit suspendre les declaracions. Ho ha fet, segons fonts municipals, per un "principi de prudència", perquè la Junta no ha enviat cap requeriment al consistori. Es dona la circumstància que Badia ja va suspendre una roda de premsa sobre novetats al Parc Güell abans de les últimes eleccions generals. La Junta Electoral, atenent una petició també de JxCat, la va impedir.

stats