Societat 27/05/2019

Dos acusats d'agredir membres de 'Barcelona amb la selecció espanyola' admeten ser al lloc dels incidents

Les defenses al·leguen que les identificacions dels Mossos són errònies i les acusacions evidencien contradiccions

Acn
3 min
Un dels acusats dempeus declarant durant el judici, amb la resta d'acusats asseguts darrere seu

BarcelonaEls cinc acusats per l'atac a una carpa a favor de la selecció espanyola el juny del 2016 a Barcelona han negat aquest dilluns, durant el judici, haver participat en l'agressió, però dos d'ells han admès que van tenir algun incident amb els voluntaris de la plataforma 'Barcelona amb la selecció'. Un ha dit que va rebre cops quan va intentar rescatar un noi suposadament agredit pels aficionats de la selecció, i l'altre ha assegurat que va baixar del cotxe perquè l'estaven gravant amb un mòbil, però se'n va anar immediatament. La fiscalia els demana més de tres anys de presó per agressió amb l'agreujant de motivació ideològica, danys, robatori amb violència, amenaces i organització criminal, mentre que l'acusació particular demana fins a 12 anys de presó.

Segons les acusacions, el 4 de juny del 2016 diversos dels acusats havien anat a una festa d'inauguració d'un pis al barri de Sant Andreu. Van beure força i a mitja tarda haurien anat fins a una carpa a favor de la selecció espanyola que hi havia a la confluència de la Meridiana i la rambla de Fabra i Puig. Allà haurien agredit almenys dues voluntàries, a les quals van insultar i amenaçar de mort per estar a favor de la selecció espanyola, van trencar la carpa i s'haurien endut la bossa de mà d'una d'elles. Poc més tard, uns altres joves van baixar d'un cotxe i també haurien agredit els membres de la plataforma enmig d'insults.

El fiscal de delictes d'odi de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, considera que l'agressió va ser planificada perquè els acusats formarien part del grup d'animació radical de la UE Sant Andreu Desperdicis, que ja ha participat en alguna altra agressió de caràcter antiespanyolista. Però tots han dit que no formaven part d'aquest grup, i fins i tot algun ha afegit que no li agradava el futbol o no era aficionat del Sant Andreu. Malgrat això, alguns sí que han sigut identificats en alguna ocasió juntament amb membres del grup, i les acusacions han intentat evidenciar contradiccions en les seves versions.

Les defenses dels acusats han volgut impugnar les fotografies i els vídeos aportats pels Mossos d'Esquadra com a prova dels fets i per ajudar a identificar els agressors, perquè consideren que s'han obtingut de manera irregular i són molt poc concloents. Han assegurat que les identificacions van ser errònies i que cap dels processats va amenaçar, insultar o agredir les víctimes. La magistrada ha dit que valorarà la prova.

El relat dels acusats

En la seva declaració, un dels acusats ha admès que cap a les cinc de la tarda va baixar de la festa i es va trobar la carpa a terra i amb gent cridant. Ha explicat que va intentar que la carpa no caigués i rescatar un noi a qui suposadament estaven donant cops altres persones. Només ha admès que va empènyer un home que li volia impedir retirar de terra l'altre jove, i que ell mateix va rebre puntades de peu però no va clavar cap cop a ningú ni va insultar. Quan va haver tret el noi d'allà, ha assegurat que se'n va anar un altre cop a la festa sense explicar l'incident a ningú.

Un altre dels acusats, que ha sigut identificat diverses vegades per la policia per participar en accions violentes, ha explicat que cap a les vuit del vespre va passar amb el seu cotxe i uns amics prop de la carpa. Va preguntar de què era i una noia se'ls va acostar cridant-los i gravant-los amb el mòbil. Ell va baixar del cotxe però al cap de poc se'n va anar del lloc, ha declarat, sense agredir, insultar ni amenaçar ningú. Els altres tres acusats han afirmat que no van baixar de la festa en cap moment, no van veure la carpa, no van participar en cap incident i es van assabentar dels fets quan els Mossos els van citar a declarar a comissaria.

stats