Societat 22/11/2021

Barcelona engega el motor dels ‘supercampus’ europeus

La UPF acull la primera trobada presencial de l’aliança Eutopia amb el benestar planetari a debat

2 min
Una imatge del campus de la Ciutadella de la UPF.

BarcelonaTot i que la pandèmia del covid continua ben present, les universitats treballen per definir el seu futur, que passa per estrènyer llaços entre elles per tot Europa. Un dels projectes cabdals, els supercampus, arrenca aquesta setmana a Barcelona amb la primera trobada presencial. Es tracta de l'aliança Eutopia, de la qual forma part la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i nou universitats europees més. Com la resta d'aliances pilot, el que persegueix el projecte és que els alumnes puguin fer les carreres en diferents països sense haver de convalidar les assignatures –una evolució de l’Erasmus–. En la trobada, la primera presencial després de dues sessions virtuals per les restriccions, la UPF ha plantejat que els grups de treball debatin sobre el benestar planetari.

La presidenta de l’aliança Eutopia, Eva Wiberg, ha explicat que el projecte vol que les universitats siguin “integrals” per aprofitar també la seva excel·lència en recerca. Segons Wiberg, ara treballen en el “pla pilot” de l'aliança: “És el començament per anar més lluny”. Ha considerat que el projecte és la “millor manera” de preparar-se per a les complexitats d’un “món canviant”. Per això ha esperat que la trobada serveixi per concretar els “objectius” d’Eutopia. En aquest sentit, el rector de la UPF, Oriol Amat, ha assegurat que l’aliança vol ser “especial” en el concepte del benestar planetari i s’ha aprofitat per posar-lo com a tema de debat.

Amat ha apuntat que el benestar planetari –Planetary Wellbeing– és també un dels eixos del complex de recerca que es vol fer a l’antic Mercat del Peix, al costat del campus de la Ciutadella de la UPF. El comissionat de la UPF pel benestar planetari, Josep Lluís Martí, ha defensat que amb els canvis “globals complexos” caldrà una solució “integral” des de la ciència i les polítiques públiques. “Estem fallant a l'hora de deixar un millor planeta a les futures generacions”, ha afirmat Martí, que ha argumentat que la ciència ha donat les raons de “quines són les causes” de la crisi climàtica i com aturar-la. Martí ha remarcat que cal interactuar “més” amb governs i institucions.

“És una oportunitat per fer sentir la vostra veu i compartir el que penseu, que és important”, ha assegurat la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, als més de 200 representants de les 10 universitats que participen en la reunió a Barcelona. La tercera tinenta d’alcalde de la ciutat, Laia Bonet, ha definit el programa Erasmus com un dels “més exitosos” de l’última dècada, motiu pel qual ha confiat que Eutopia contribueixi a construir més sinergies. Bonet també ha recordat que Barcelona és la segona ciutat d’Europa en consorcis universitaris. El secretari d’estat d’Universitats, José Manuel Pingarrón, s’ha sumat a la crida de treballar en xarxa per afrontar els reptes del futur.

Acord de mobilitat

La directora general d’Educació de la Comissió Europea, Themis Christophidou, s'ha felicitat del fet que s’hagi escollit el benestar planetari com a temàtica perquè hi veu el “desafiament més ampli” que s’espera que abordin les universitats europees. Sis de les 10 universitats que formen l’aliança Eutopia també firmaran aquesta setmana a Barcelona un acord de mobilitat per començar a fer els intercanvis dels alumnes del programa al marge dels Erasmus.

stats