Urbanisme
Societat Barcelona 05/12/2022

Barcelona desencalla els primers equipaments a la Model

L'Ajuntament aprova el pressupost per als projectes de l'institut escola, el poliesportiu i el sistema de subministrament d'energia

3 min
Una imatge del panòptic a l’interior de la Model a Barcelona, un dels espais que s’obriran als visitants dins del projecte temporal que s’inaugurarà al juliol, un cop es buidi la presó del tot.

BarcelonaMés de cinc anys després que l'antiga presó Model acomiadés el seu últim pres, Barcelona té enllestit el planejament urbanístic de la zona, que s'ha debatut i redebatut amb el veïnat, i comença a posar data als primers equipaments que s'hi han d'instal·lar. La prioritat, com va explicar el regidor de l'Eixample, Pau Gonzàlez és l'institut-escola, que ha de donar continuïtat als alumnes de l'Escola Xirinacs, que funciona en mòduls a la Model des de fa sis cursos. Ara, la comissió de govern ja ha aprovat el pressupost per poder encarregar els primers projectes: el de l'institut escola, el del poliesportiu i el del sistema de subministrament d'energia que ha de donar servei al conjunt del recinte. En total, 890.000 euros que han de servir per redactar els primers projectes a la Model per tenir-los a punt a principis d'any. Es treballa amb l'objectiu que aquests equipaments puguin estar acabats el 2026 o, a tot estirar, el 2027. I que tota la transformació de l'antiga presó, que també suma un gran parc i habitatge públic, acabi no més tard del 2028.

La distribució d’equipaments a la nova Model

Rosselló

Institut escola

Espai memorial

Habitatge social

Equipaments

residencials

Nicaragua

Entença

Economia social

i solidària

Poliesportiu

Espai per a joves

Escola bressol

Provença

Font: Ajuntament de Barcelona / Gràfic: ARA

La distribució d’equipaments

a la nova Model

Entença

Equipaments

residencials

Economia social

i solidària

Espai per

a joves

Habitatge

social

Provença

Rosselló

Escola

bressol

Espai

memorial

Poliesportiu

Institut escola

Nicaragua

Font: Ajuntament de Barcelona / Gràfic: ARA

La distribució d’equipaments

a la nova Model

Entença

Equipaments

residencials

Economia social

i solidària

Espai per

a joves

Habitatge

social

Provença

Rosselló

Escola

bressol

Espai

memorial

Poliesportiu

Institut escola

Nicaragua

Font: Ajuntament de Barcelona / Gràfic: ARA

El regidor de l'Eixample va assegurar en el plenari del districte de la setmana passada que l'Ajuntament avançarà "per responsabilitat" el pressupost per redactar el projecte de l'institut escola de la Model i, també, el de l'Escola Gaia, que ara està en mòduls a l'àmbit de Glòries. L'edifici definitiu de Gaia s'ha de construir a l'antiga Fàbrica dels Paraigües. El consistori ha aprovat destinar-hi 650.000 euros per accelerar les obres a l'espera que el departament d'Educació retorni aquests diners. Es desencallen, d'aquesta manera, els projectes de dues escoles públiques que es van posar en marxa el mateix curs, 2017-2018, a un extrem i l'altre del districte de l'Eixample.

En el cas de la Model, aquest és el primer moviment en un àmbit on els veïns fa temps que demanen accelerar-hi els canvis. El que s'hi ha inaugurat aquesta setmana és una exposició explicativa de tots els usos que acollirà l'antiga presó (La Model es transforma) per començar a fer evident que, després de més de cinc anys sense presos, alguna cosa es mou a l'antiga presó. La comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament va aprovar inicialment, al setembre, la modificació del pla general metropolità (MPGM), necessària per tirar-hi endavant els nous usos. Es va acordar traslladar els 18.000 metres quadrats de sostre edificable amb una qualificació que permetria fer-hi oficines del recinte de la Model al de la Fira de Montjuïc i maximitzar l'espai per a equipaments a l'antiga presó.

El que avança abans és tot el que s'ha de fer al costat del recinte que queda més a prop de l'edifici Tallers, al carrer Nicaragua: l'institut escola, el poliesportiu semisoterrat i l'espai de centralització energètica, d’on sortiran les instal·lacions de geotèrmia, fotovoltaica, freàtic i aerotèrmia per abastir tot el futur pol d'equipaments. En aquesta primera fase, també s'ha d'engegar el projecte de l'espai de memòria que, finalment, es va decidir que ocuparà tota la quarta galeria de la presó.

En una segona fase, el recinte també sumarà una escola bressol, un espai per a joves, un espai per a l'economia social i solidària i una residència per a gent gran (encara sense data perquè depèn de la Generalitat). L'habitatge públic es construirà on ara hi ha els braços del panòptic, aprofitant l'estructura de les galeries. En total, 121 pisos per a gent gran i joves. També es recuperarà, llavors, l'espai del panòptic mateix, que es convertirà en una plaça central coberta amb usos polivalents i espai expositiu. 

Simulació de com seran els habitatges, que es faran aprofitant l'estructura de les galeries.
stats