Afers Socials
Societat Barcelona 08/09/2022

Un carnet per cuidar la cuidadora

Barcelona posa en marxa una targeta per acompanyar les 355.000 persones que s'estima que tenen cura d'algú a la ciutat

2 min
Una cuidadora acompanyant una àvia en una residència en una imatge d’arxiu.

BarcelonaS'estima que el 13% de la població adulta de Barcelona té cura d'algú altre, sigui de manera professional o en l'àmbit familiar: unes 355.000 persones, sobretot dones, que fan una feina que implica molta dedicació (total, en alguns casos) i poca visibilitat. Per intentar donar xarxa i reconeixement a aquestes veïnes, l'Ajuntament ha anunciat la posada en marxa d'un carnet que reconeix les cuidadores i els ofereix assessorament i accés a serveis, com ara un número de telèfon 24 hores on rebre suport emocional o accés a un programa específic d'orientació en funció del tipus de cura que presten, que inicialment se centrarà en l'Alzheimer (amb el suport de l'Associació de Familiars amb malalts d’Alzheimer de Barcelona) i el càncer (amb l'Associació Contra el Càncer). El contacte amb aquestes entitats també ha de permetre poder donar un respir a qui cuida, i que en alguna ocasió pugui deixar la persona de qui té cura en mans de voluntaris amb els quals ja hagi establert relació.

La targeta, que estarà operativa a partir del 29 de setembre, donarà accés gratuït a 14 serveis. A part de línies de telèfon de suport emocional i psicològic, també hi ha, per exemple, atenció personalitzada a les biblioteques i accés gratuït al servei de préstec a domicili (començarà a la Biblioteca Jaume Fuster, la de la Vilapicina i la de Torre Llobeta). Els usuaris també rebran informació sobre el servei de repartiment a domicili dels mercats municipals, i en aquests equipaments s'habilitaran unes "hores tranquil·les" els matins de dimecres perquè les cuidadores puguin fer la compra de manera més relaxada i fins i tot acompanyades de les persones de qui tenen cura i que requereixen un entorn menys estressant. Durant aquestes hores, es desconnectarà el fil musical, s'aturarà la megafonia i es reduirà la intensitat de la llum i l'ús de màquines que fan soroll.

També s'oferirà a les cuidadores que ho requereixin la possibilitat de deixar el cotxe aturat durant deu minuts (sense multes) per poder acompanyar la persona que cuiden fins a casa, per exemple. Això serà en casos excepcionals de cuidadores que tinguin una sobrecàrrega forta.

El carnet també s'enfoca a persones que, tot i no viure a Barcelona, sí que venen a la ciutat a tenir cura d'alguna persona, i obtenir-lo no hauria de comportar una tramitació complicada perquè, com ha exposat la regidora de Salut, Gemma Tarafa, es tracta de persones que no tenen gaire de temps per omplir i presentar certificats. Qui vulgui donar-se d'alta ho ha de fer a través d'un formulari digital a la plataforma web www.barcelona.cat/ciutatcuidadora o bé presencialment tant a l’Espai Barcelona Cuida (Viladomat, 127) com a qualsevol de les oficines de Vila Veïna que ja existeixen a la ciutat.  La Targeta Cuidadora és el resultat final de l'estratègia de suport a les persones que cuiden familiars malalts o dependents a la ciutat de Barcelona per al període 2019-2024.

stats