Barcelona

Onze restaurants i tres espais gastronòmics: així serà el futur Port Olímpic

Els establiments del Moll de Gregal estaran en marxa a finals d'estiu del 2024 per coincidir amb la Copa Amèrica de Vela

Joan Cebrián
3 min
El nou Port Olímpic previst per finals de 2024.

BarcelonaEl futur Port Olímpic tindrà 11 restaurants i tres espais gastronòmics un cop culmini la reforma del Moll de Gregal a finals d'estiu del 2024. El projecte que l'Ajuntament de Barcelona ha batejat com a Balcó Gastronòmic del Port Olímpic costarà 15,9 milions d'euros i el seu termini s'ha avançat per estar enllestit per a la Copa Amèrica de Vela, que se celebrarà a la ciutat entre setembre i octubre d'aquí dos anys.

Amb la reforma, assumida per l'executiu municipal a través de Barcelona Serveis Municipals (B:SM) després que la Generalitat cedís la gestió del port el 2016, l'Ajuntament pretén actuar sobre 24.000 metres quadrats i dedicar-ne 8.000 a la restauració, mentre que la resta serà de passeig. Al mateix temps, l'espai tindrà una connexió directa amb la platja de la Nova Icària i tres eixos verticals amb escales i ascensors per millorar l'accés. "La transformació del Moll de Gregal serà total. Irreconeixible en termes històrics, però molt reconeixible en el futur", ha assegurat el primer tinent d'alcaldia i president de B:SM, Jaume Collboni.

Recreació dels restaurants sota la futura pèrgola del Port Olímpic reformat

El pròxim Balcó Gastronòmic del Port Olímpic serà un espai amb molta llum natural i vidrieres transparents, segons ha explicat la directora general de B:SM, Marta Labata. A més, quatre locals se situaran en un nivell superior, concretament en un balcó per crear la sensació d'estar sobre el mar. Per fer que l'espai sigui sostenible, el nou Moll de Gregal tindrà quatre pèrgoles fotovoltaiques –3.000 metres quadrats en total– amb prou energia per generar l'energia equivalent al consum de 250 llars. "Totes les terrasses seran una gran pèrgola que significarà la més gran de tota la ciutat", ha assegurat Labata.

L'adjudicació dels espais serà per concurs

Actualment, només set restaurants continuen treballant fins a l'inici de les obres, previst per a començament del 2023. Tots aquests establiments tenen contractes prorrogats fins a l'arrencada de la reforma perquè les seves concessions van vèncer l'abril del 2020. L'Ajuntament de Barcelona ha promès fer contractes de subrogació per mantenir els llocs de treball del sector de la restauració independentment de quins siguin els nous adjudicataris. Aquests es decidiran a través d'un concurs públic que tindrà lloc l'últim quadrimestre del 2022 i els restauradors que encara estan al Moll de Gregal podran tornar a presentar-se.

Recreació de l'interior de la zona de restaurants del Port Olímpic, on hi haurà 11 establiments

Per fer del Balcó Gastronòmic del Port Olímpic un espai barceloní reconeixible, tant B:SM com l'Ajuntament han assegurat que en el concurs públic es tindran en compte tres aspectes: la qualitat i l'estil de cuina, el disseny i l'ambientació dels establiments i la seva sostenibilitat. Segons ha confirmat Labata a l'ARA, els guanyadors del concurs tindran contractes de cessió d'ús a llarg termini, és a dir, per a més de 10 anys. De totes maneres, tal com ha recordat el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, la duració exacta no serà pública fins al final per motius jurídics.

Tot i destinar 918.000 euros i 9,4 milions d'euros el 2020 i el 2021, respectivament, a les obres del Port Olímpic, Collboni ha afirmat que aquesta és una inversió extraordinària a causa del canvi de terminis. Inicialment, la reforma del port estava prevista amb un termini per al 2026, però l'arribada de la Copa Amèrica va obligar l'executiu municipal a avançar les obres per poder arribar a temps a la competició internacional. Els treballs de l'espai gastronòmic havien de començar el 2024, just quan es preveu amb el nou calendari que estarà enllestit el Moll de Gregal.

stats