Barcelona
Societat Barcelona 23/07/2023

Rentat de cara al punt més negre del Paral·lel

La reforma provisional dels Jardins de les Tres Xemeneies hi fomentarà l'esport i retirarà murs que creen punts foscos

4 min
Vista aèria dels Jardins de les Tres Xemeneies del Paral·lel

BarcelonaPer als veïns del Poble-sec de Barcelona que fa anys que denuncien la degradació dels Jardins de les Tres Xemeneies del Paral·lel, que l'Ajuntament admeti que sí, que és un punt conflictiu sobre el qual cal actuar amb certa urgència, és una primera victòria. Per això celebren, tot i que amb la boca petita, que ja estigui aprovada la reforma provisional que ha de ser un primer pas en aquest espai, mentre no avança la transformació que anirà lligada a la dels edificis de les antigues oficines de Fecsa, buides des de fa una dècada. Les obres d'aquesta primera actuació pegat haurien de començar a finals d'octubre i se centraran en intentar canviar els usos d'una plaça que tothom coincideix que és complicada: un punt negre. Una de les prioritats serà retirar els nombrosos elements que ara hi dificulten la visibilitat, com els murs on es fan grafitis i que són una barrera entre el Paral·lel i els jardins.

El protagonisme central el passarà a tenir, com van reivindicar els veïns durant el procés participatiu, una gran pista de bàsquet i hi haurà, també, elements per fer exercici a l'aire lliure (una cal·listènia) i taules de ping-pong noves i en un emplaçament més cèntric. "La idea és que es converteixi en un parc esportiu i potenciar-hi aquests usos per canviar la dinàmica actual, que és molt dolenta", radiografia Sergi Gàzquez, de l'Associació de Veïns del Poble-sec. Però afegeix que estan segurs que amb això "no n'hi haurà prou" i que la solució a problemes com els botellons o l'incivisme enquistats ha d'implicar tancar de nit aquests jardins com es fa en parcs de la ciutat com el Joan Miró i el de Diagonal Mar. Confien que el nou govern socialista serà més partidari del tancament. Els comuns, d'entrada, el van descartar. Tot i acabar el mandat oberts a parlar-ne, defensaven que, a efectes pràctics, l'espai és una plaça i no un jardí i que les places no es tanquen.

Un dels punts clau del projecte de reforma provisional, dissenyada per Leku Studio i que ha pogut consultar l'ARA, és l'eliminació dels elements que ara impedeixen una visió diàfana de l'espai. Cauran els tres murs que es fan servir per fer-hi grafitis i també la mena d'escenari que hi ha al mig de la plaça i que fa anys que no s'utilitza per a res. No es fa servir com a escenari ni quan hi ha la festa major del barri. I també es retirarà el pòrtic metàl·lic i sense cap ús que hi ha en un dels costats i alguns dels murets que es fan servir com a bancs a tocar del Paral·lel. I es desplaçaran els bancs i les taules de pícnic per allunyar-los dels blocs de veïns del carrer Palaudàries. I, sobretot, es pintarà a terra la nova pista de bàsquet en un espai central i circuits esportius al costat.

Simulació de com es preveu la reforma provisional dels Jardins de les Tres Xemeneies, amb la pista del bàsquet al mig

Tot plegat, actuacions tàctiques amb una inversió d'uns 366.000 euros (inclosos en el pressupost del pla de barri del Poble-sec), que es calcula que trigaran uns quatre mesos a estar acabades. És a dir, a principis del 2024, que és també quan l'Ajuntament preveu que puguin començar a treballar les màquines per a tota la transformació privada de l'àmbit de les Tres Xemeneies. De moment, s'està pendent de l'aprovació definitiva del nou planejament, que és el que recull el canvi de qualificació dels edificis que ara, amb una clau 4, només poden acollir serveis tècnics –d’electricitat, de proveïment d’aigües, de gas, etc.– i que s'han de requalificar com a 18 per poder-hi fer oficines.

La reforma provisional, doncs, tindrà una vida efímera perquè els propietaris dels edificis, Conren Tramway, s'han compromès a assumir el cost de la reforma integral dels jardins com a contrapartida a la requalificació. Es preveu que destinin 2,7 milions d'euros a la transformació estructural dels jardins i que l'arribada dels nous treballadors de les oficines contribueixi a regenerar l'espai, on també se situarà el nou Centre de Coordinació Operativa d'Emergències de Barcelona (Cecor), que actualment és en un soterrani al carrer Lleida, i on hi ha representació de Mossos, Guàrdia Urbana, Bombers i el SEM. Aquest equipament serà en el que es coneix com l'edifici del Llac, que té façana al Paral·lel. I és una altra de les reivindicacions del veïnat i una altra de les contrapartides que assumeix Conren Tramway, que el cedeix a la ciutat (el cost s'estima en uns 2,3 milions).

Més enllà de l'urbanisme

"Confiem que tornar a donar ús a uns edificis que fa tants anys que estan tancats contribueixi a dinamitzar una plaça que ara és molt complicada", defensa Marc Garcia, de Rebobinart, que és qui gestionava els murs habilitats per a grafitis. Veu amb bons ulls la retirada d'aquests murs i l'habilitació d'espais alternatius en parets perimetrals: "Eren un lloc perfecte per pintar, però generaven situacions incòmodes al darrere. No permetien una visió 360 de l'espai, en un urbanisme clarament pensat per a homes". Ara, destaca que el que necessita la plaça és una reforma que vagi més enllà de l'urbanisme per canviar el que és "més difícil canviar", que és la dinàmica. És a dir, el que hi passa.

La benzinera Petro Gustà, al Paral·lel, ja enderrocada

Amb aquest objectiu, l'Ajuntament també hi va posar ja fa temps un xiringuito, pensant en un ús més familiar durant les tardes, però aquesta instal·lació no s'ha arribat a estrenar encara (i no ho farà amb la perspectiva d'obres) i ja està plena de grafitis com el gruix de la plaça. L'Ajuntament també confia en la reforma de tot l'àmbit on hi ha la polèmica discoteca Brisas, tancada des de principis d'any i que dona als mateixos Jardins de les Tres Xemeneies, per contribuir a donar un nou impuls a la zona. En aquest àmbit, on també hi havia una benzinera que ja s'ha enderrocat, s'hi ha d'aixecar una gran residència d'estudiants, amb capacitat per a 400 estudiants.

stats