Societat 09/11/2016

El barri de la Mina ja no pot més

Al mes de gener s’hauria de decidir definitivament el futur del bloc Venus, l’edifici més degradat de la zona

Enric Borràs
5 min
“Mai la Mina havia estat tan degradada”

Sant Adrià de BesòsEl silenci torna a ser dens al barri de la Mina. Es respira en l’ambient la reticència de bona part dels veïns a parlar obertament. El tiroteig que diumenge a la matinada va deixar dos morts i un ferit al número 32 del carrer Mart ha enrarit encara més l’ambient ja viciat per l’apunyalament d’un jove el 23 de gener al Port Olímpic en una disputa entre clans. Les primeres hipòtesis de la investigació indiquen que els dos successos no tenen cap relació directa. Però, amb les drogues com a teló de fons, l’un s’afegeix a les conseqüències de l’altre i a l’abandó d’aquest barri de Sant Adrià de Besòs. La situació és insostenible.

La ganivetada va despertar la voluntat de venjança de la família del mort, els Baltasares, que va fer fugir centenars de membres dels Peludos i els seus aliats. Tot i que alguns dels que van fugir ja han tornat, gairebé un any després aquell clam de revenja encara ressona. La setmana passada un grup dels Baltasares va fer fugir per la força, altra vegada, uns quants membres dels Peludos que volien tornar a casa. Ho han confirmat a l’ARA quatre veïns, però sembla que ningú va avisar la policia, perquè als Mossos, oficialment, no els consta.

L’omertà es torna a imposar, com va passar després de l’apunyalament. La mateixa omertà que ha fet callar els veïns dels números 9 i 11 del bloc Venus que s’havien atrevit a queixar-se a TV3 del tall de llum unilateral que havia fet Endesa, i que després han callat al·legant raons de seguretat. Només els pisos que pagaven, tretze de més de 80, han recuperat l’electricitat. La queixa a la televisió va fer que Endesa expliqués que, per la despesa elèctrica, havien detectat plantacions de marihuana al bloc Venus, i aquesta afirmació va fer enrabiar prou els que fan negoci amb la droga perquè fessin tornar el silenci.

El barri de la Mina  ja no pot més

La reclamació dels veïns del bloc Venus només es va tornar a sentir dijous quan els més actius van anar a l’Ajuntament de Sant Adrià perquè els escoltés el president, Carles Puigdemont. Quan sortia d’una reunió amb l’alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, i el delegat del Govern a Barcelona, Miquel Àngel Escobar, es va trobar cinc dels habitants de l’edifici més degradat de la Mina, que s’hauria hagut d’enderrocar fa anys i per això fa massa que no té el manteniment que li cal. Com explica el Diari de Sant Adrià, Puigdemont es va apropar als veïns que criticaven la gestió de Callau i la falta de manteniment del bloc i es va comprometre a visitar el barri.

Puigdemont acabava de parlar a porta tancada amb Callau i Escobar de la situació de l’edifici Venus, el fracàs escolar i els conflictes que assoten el barri. Es va posar a disposició de l’alcalde i el consistori per ajudar-los a encarar la situació del barri amb un front comú, segons ha pogut saber aquest diari.

“No només no hem avançat, hem anat molt enrere”, comenta una treballadora pública del barri sacsejant el cap. “És una regressió en tota regla; en qüestions socials, de civisme i de seguretat és com tornar als vuitanta”, afirma la regidora de MES Isabel Marcuello, amb coneixement de causa: va viure fins als 14 anys a la Mina. Fa uns dies ha parlat amb les entitats del barri, que impulsen una moció entre els grups municipals amb dos punts clau: la situació del bloc Venus i la recuperació de l’electricitat, i el fracàs i l’abandonament escolars. Josep Maria Monferrer, activista veïnal i president de l’Arxiu Històric de la Mina, critica l’immobilisme i “la falta de transparència” de les administracions. Diu que l’absència de pressupostos per al 2017 ofega econòmicament les entitats.

Entrada de l’edifici Venus, el més degradat de la Mina i un dels blocs on hi ha pisos tapiats sota vigilància que eren de famílies que han sigut reallotjades.

Els activistes del barri, acostumats que els polítics no el trepitgin, es van quedar molt sorpresos la setmana passada: el responsable d'Habitatge de l'Ajuntament d’Amsterdam, Laurens Ivens, que era a Barcelona per a una trobada internacional sobre turisme urbà, va demanar-los que li fessin una visita guiada per conèixer-ne el procés de transformació. Va fer una visita a la Mina d’una hora i mitja.

Fonts de l’Ajuntament de Sant Adrià afirmen que es continua treballant en el futur del barri i el del Consorci de la Mina, que aplega els ajuntaments de Sant Adrià i Barcelona, la Diputació i el Govern, i funciona amb una pròrroga des de principis d’any. Tot i això, enmig de la tensió pel tiroteig de diumenge, l’Ajuntament de Sant Adrià evita donar gaires pistes. Fonts de la Generalitat afirmen que s’està fent un estudi sobre la viabilitat econòmica, urbanística i jurídica d’enderrocar l’edifici Venus. També analitzen altres possibilitats, per les quals s’inclinen menys: la de la rehabilitació i la de mantenir-lo per a funcions socials i reallotjar-ne els habitants actuals. Preveuen decidir el futur de l’edifici al gener. Però, mentrestant, d’aquí quinze dies com a màxim es lliuraran les claus d’una trentena de pisos del bloc a persones amb necessitats socials. Serà una cessió temporal, ja que tot i que s’han reformat els habitatges l’immoble està en molt mal estat.

Esperança de futur

“El barri pot generar oportunitats més enllà dels problemes que té, i hi estem treballant”, afirma el secretari d’Afers Socials i Famílies i president de la comissió executiva del Consorci, Francesc Iglesies. El 2016 haurà sigut un any d’impàs, amb un “període de reflexió” sobre el futur de la Mina i el Consorci, que s’ha d’acabar amb l’aprovació dels pressupostos del Govern per al 2017. L’executiu preveu augmentar l’aportació al Consorci dels 488.000 euros als 560.000 i obrir un servei d’orientació a les famílies, a més d’un pla pilot d’inclusió social i desenvolupament comunitari. Al març s’ha de posar en marxa el nou CAP i també s’espera que la inauguració fa poc del campus Diagonal-Besòs de la UPC ajudi a canviar les dinàmiques que han marcat fins ara la Mina.

stats