Societat 24/05/2019

El 70% dels Bombers firmen un acord laboral amb Interior 13 anys després de l'últim

Els sindicats avisen que és de "mínims" i Buch admet que "no és el que es voldria, però sí el possible"

Pau Esparch
2 min
El conseller d'Interior, Miquel Buch, amb la majoria dels sindicats de Bombers signant l'acord

BarcelonaLa majoria dels sindicats dels Bombers de la Generalitat han firmat un acord laboral amb el departament d'Interior 13 anys després de l'últim, que va ser el 2006. IAC-CATAC, la Intersindical-CSC, la UGT i CSIF s'han sumat a l'acord, però CCOO no. Això significa que té el suport del 70% de la plantilla dels bombers funcionaris, encara que els sindicats que l'han firmat han avisat que és de "mínims". El mateix conseller d'Interior, Miquel Buch, ha admès que no és l'acord "que es voldria, però sí el possible". El pacte, que serà vigent fins al 2022, elimina el decret del 2014 que obligava els funcionaris a fer més d'un centenar d'hores extres cada any i el departament es compromet a convocar 1.000 places de bombers els pròxims quatre anys.

Tot i això, fins que no arribin les noves promocions –n'hi ha una de 150 places en formació i una altra de 250 en el procés de selecció–, els bombers funcionaris hauran de continuar fent hores extres per poder tenir tots els parcs professionals oberts. El desembre la plantilla va començar una protesta, que es va mantenir quatre mesos, per deixar de fer hores extres, cosa que va obligar a tancar parcs que no podien obrir alguns dies per la falta de personal mínim. Ara, amb l'acord, s'ha augmentat el preu de les extres i s'ha creat un complement salarial per garantir el personal mínim als parcs, es reduirà la jornada anual obligatòria i hi haurà promocions internes. Buch ha subratllat que és un pacte que "atén les reivindicacions de fa 10 anys" de la plantilla dels Bombers de la Generalitat i que ha de servir per fer realitat el pla de xoc fins al 2025. També ha recordat que s'han adquirit 90 nous camions, que es preveuen tenir entre el 2020 i el 2022.

El cap dels Bombers de la Generalitat, l'inspector David Borrell, ha dit que l'acord "normalitza" les relacions entre el cos i el departament, "que feia anys que eren tèrboles". El pacte s'aprovarà al consell executiu del Govern de dimarts perquè entri en vigor a partir de l'1 de juny, de manera que les mesures de caràcter laboral ja s'aplicaran en la campanya d'incendis forestals d'aquest estiu. En funció del pressupost, Interior es compromet a incorporar altres reclamacions. Malgrat tot, el delegat d'IAC-CATAC, Manel Titos, ha assegurat que l'acord, que s'ha tancat després de dos anys de negociació, és "transitori" i que, per exemple, fins que no arribin els nous camions han de fer servir vehicles de 18 anys d'antiguitat. El representant de la Intersindical-CSC, David Hereu, ha lamentat que alguns bombers "s'hagin hagut de comprar material pagant-lo de la seva butxaca".

Acusacions d'un acord electoralista

La UGT, que forma part del pacte, no l'ha volgut firmar aquest divendres ni sortir a la foto perquè considera que és "un acte d'oportunisme polític i de propaganda electoral". El sindicat ha explicat que el firmarà dilluns, un cop s'hagin celebrat les eleccions de diumenge. En canvi, CCOO ha rebutjat firmar l'acord perquè "té un caràcter electoralista i no resol els problemes estructurals" dels Bombers de la Generalitat, com ara la falta de plantilla. Aquest sindicat ha valorat que el pacte no soluciona "les principals reivindicacions" del cos "per l'estat deficient de moltes instal·lacions dels parcs i la manca d'inversions en material".

Pendent el conflicte laboral dels Mossos

Quan els periodistes li han preguntat pel conflicte laboral amb la plantilla dels Mossos d'Esquadra, Buch ha respost que la negociació no ha pogut avançar perquè les eleccions sindicals de la policia, a diferència dels Bombers, "estan impugnades". "Si el jutjat no ho resol ràpid, haurem de buscar solucions", ha dit el conseller, després que, fa dos mesos, un jutjat va fer aturar el recompte del vot per correu de les eleccions dels Mossos per una querella del sindicat Uspac contra delegats del sindicat SAP-Fepol i funcionaris del departament per irregularitats.

Fa una setmana, la Trisindical, que uneix els sindicats SPC, SME i CAT, va presentar una querella contra Buch per no convocar el Consell de la Policia, l'òrgan de negociació entre Interior i els sindicats. El conseller ha assegurat que si es convoqués el Consell de la Policia amb els anteriors membres sindicals, els nous que s'han escollit –amb el vot presencial de les eleccions– podrien impugnar els acords per haver-los exclòs.

stats