Societat 31/05/2018

"Ells són petits, educar-los és un repte gran": 10 articles de Carles Capdevila sobre educació

Avui fa un any que ens va deixar Carles Capdevila. El recordem amb alguns dels seus millors articles sobre educació, una de les seves grans passions

Ara
4 min
L’entorn educatiu, clau en l’aprenentatge  Repensar l’espai on eduquem  “L’aula convencional reprodueix un ordre social rígid”

BarcelonaAvui fa un any que Carles Capdevila ens va deixar. Va ser el director fundador de l'ARA i, entre moltes altres coses, també va ser un apassionat de l'educació: a l'escola, a casa, en el lleure.

Avui el recordem amb una tria de 10 articles seus sobre educació, igual com el tornarem a recordar el pròxim dia 12 en l'acte de proclamació de la primera Beca Carles Capdevila d'Educació, dotada amb 20.000 euros, conjuntament amb la Fundació La Caixa, i dedicada a un projecte innovador en el camp educatiu.

Recollim alguns dels millors articles sobre educació que Capdevila va publicar a l'ARA:

1. 'Carta d'agraïment als bons mestres artesans'

Publicat el 13 de setembre del 2015

Llegeix-lo "Gràcies per la vostra vocació artesana, la de fer les coses ben fetes pel gust de fer-les ben fetes. Per entendre que la vostra feina no acaba quan ho heu explicat, sinó quan ho han entès. Per la il·lusió amb què enceteu el curs, dient com diem tots que fa mandra, però sentint íntimament les ganes de començar".

2. 'Eduquem les criatures'

Publicat el 19 de novembre del 2016

Llegeix-lo "Hi ha un llibre deliciós de Natalia Ginzburg titulat 'Les petites virtuts' (Àtic dels Llibres). Són textos preciosos, i el que dona nom al volum parla de com educar les criatures. La proposta em sembla ideal per celebrar el Dia de la Infància, i imprescindible ara mateix, quan ens cal més ambició que pragmatisme per mirar d’arreglar el món, o almenys aturar-ne la decadència en valors essencials".

3. 'Ells són petits, educar-los és un repte gran'

Publicat el 23 d'agost del 2013

Llegeix-lo "De tant en tant em trobo algú que em felicita per l'ARA (gràcies), i per la meva feina (moltes gràcies), i es mostra agradablement sorprès: "No les tenia totes sobre si te'n sortiries, com que abans feies allò dels nens..." Aquest elogi tan enverinat l'agraeixo en nom propi, però m'entristeix per tothom que es dedica a allò dels nens. Allò dels nens té un nom, se'n sol dir educació, i no se m'acut una missió més lloable, difícil i plena de gent preparadíssima que la d'encarrilar la canalla".

4. 'Deixar que els teus fills s'equivoquin'

Publicat el 20 de febrer del 2014

Llegeix-lo "Sabem què no funciona, l’acomplexament, i també què funciona: la naturalitat, tenir les idees clares, la ironia, la seguretat. Deixar-los caure al parc si no els treus un ull de sobre o deixar que suspenguin un examen si fas un control diari de com estudien requereix una fredor infreqüent".

5. 'Sovint oblidem la sort que tenim d'anar a escola'

Publicat el 8 de març del 2015

Llegeix-lo "Vaig recordar que el meu pare també havia de caminar per anar a estudiar, i el meu avi encara més. I li vam telefonar. L’avi feia 8 quilòmetres al matí i 8 a la tarda, de Collsuspina a Centelles, per anar als 'hermanus'. Mon pare en feia 5 d’anada i 5 de tornada, des de la casa de pagès on els cuidaven perquè la seva mare estava malalta fins als escolapis de Moià".

6. 'Carta (meva) als directors d'escoles i instituts'

Publicat el 8 de novembre del 2014

Llegeix-lo "En primer lloc us vull agrair, com a pare, la vostra feina diària educant els nostres fills en uns moments en què us heu d’adaptar a noves maneres d’ensenyar, en què els heu de preparar per treure el millor d’ells mateixos i alhora estimular-los perquè s’adaptin a un món en crisi i treballin per millorar-lo".

7. 'Posem educació i cultura al mig: són la solució'

Publicat el 31 de gener del 2015

Llegeix-lo "L’educació que es fa als esplais i agrupaments i casals, la de voluntaris que cohesionen barris des d’aquesta escola de la vida i la convivència, ha de deixar d’estar menystinguda i arraconada, pidolant ajuts i superant traves administratives, perquè també és la solució. Aborda de manera directa i eficient realitats dures i garanteix la inclusió social".

8. 'Educació, i, en cas de dubte, més educació'

Publicat el 29 de maig del 2014

Llegeix-lo "La recepta és educació i educació, i, en cas de dubte, més educació. Algú pot posar objeccions a la tesi dient que la majoria de culpables de les especulacions i les bombolles i el creixement de la desigualtat tenen estudis, o sigui que estudiar no ens fa més bones persones. És una visió simplista. Si grates, la conclusió és la contrària".

9. 'La gràcia d'ensenyar és el que aprens'

Publicat el 7 d'abril del 2013

Llegeix-lo "Criar quatre criatures és el que més m'ha ajudat a entendre el món dels adults. I no diré el tòpic que els grans som com nens, però no som gaire més sofisticats. En el fet central de tenir la gelosia com a motor no perfeccionem ni tan sols el camuflatge de les expressions".

10. 'No es posi la paraula 'educar' a la boca'

Publicat el 18 de maig del 2013

Llegeix-lo "Envair no és educat. Agredir no és pedagògic. Crear conflictes no és didàctic. Imposar un retorn al passat no és millorar. La involució no és cap qualitat. La doctrina Wert ofèn en general per inadequada, inapropiada i antidemocràtica. I insulta en particular, quan la carpeta del ministre menteix deliberadament i escriu "millorar la qualitat educativa" on el que hauria de dir és "empitjorar la convivència a les aules".

stats