Cau un informàtic que va colar 1.845 carnets falsificats a la DGT

Detenen 424 implicats en un dia però la xifra continuarà creixent

3 min
Un dels detinguts pels Mossos a Sant Feliu de Guíxols.

BarcelonaNi en les macrobatudes per tràfic de drogues es trobaria un balanç de 424 detinguts en un únic dia durant una operació focalitzada a Catalunya. Són les persones que els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han arrestat en el macrooperatiu que han desplegat a primera hora d’aquest dimarts contra un informàtic que va colar 1.845 carnets de conduir falsificats a la direcció general de Trànsit (DGT). El treballador, que segons el sindicat CSIF era extern perquè s’havia subcontractat el servei, va introduir carnets falsos a la base de dades de la DGT i també va augmentar els punts d’alguns carnets. Cada falsificació es venia per entre 4.000 i 10.000 euros.

Efectius dels Mossos a l'exterior d'un dels habitatges escorcollats.

Però la xifra de 424 detinguts continuarà creixent els pròxims dies perquè la jutge que porta el cas ha ordenat que s’arrestin tots els implicats: no només els líders del grup sinó també tots els compradors. La idea és que tots declarin presencialment o per videoconferència davant el jutjat d’instrucció número 1 de Girona. La investigació va arrencar fa vuit mesos quan es van detectar carnets de conduir falsos a les comarques gironines però no ha sigut fins aquest matí que els Mossos han detingut en un edifici de s’Agaró, al Baix Empordà, el suposat cervell de la trama, que feia poc temps que hi vivia, segons els veïns.

L’informàtic no havia sospitat que l’investigaven perquè havia continuat amb les falsificacions els últims mesos, cosa que havia fet incrementar encara més el nombre de carnets afectats. Els Mossos i la Policia Nacional, que han batejat l’operació amb el nom de Loki –el déu de l’engany a la mitologia nòrdica–, han escorcollat 14 domicilis vinculats als líders del grup: a part de s’Agaró, també a Girona, Vic, Calonge, Llagostera, Quart i un fora de Catalunya, al País Basc. A Quart dos veïns han admès que un detingut solia oferir “carnets de conduir per 3.000 euros” i feia temps que deia que “si li portaves els diners te n’aconseguia un de veritat”, informa Maria Garcia.

Convalidar carnets de fora

Els compradors eren sobretot immigrants que vivien a Catalunya, tot i que la trama ja s’havia estès a altres punts de l’Estat. Per tenir el carnet de conduir fa falta ser resident i no cal la nacionalitat espanyola, però s’han de passar els exàmens corresponents –es poden fer en català, castellà, anglès o francès– o que s’accepti la convalidació d’un carnet obtingut en un altre país. Segons ha pogut saber l’ARA, el grup acostumava a fer veure que s’havia convalidat el carnet d'un altre país, i s’introduïen les dades a la base de dades de la DGT sense que existís el suposat carnet estranger ni s’hagués fet la validació oficial.

Un dels detinguts per la Policia Nacional a Vic.

Una altra eina que ha facilitat la falsificació, segons ha avançat SER Catalunya, ha sigut l’aplicació Mi DGT, que permet circular sense tenir el carnet físic perquè es pot mostrar amb el mòbil si forma part de la base de dades –com passava sempre amb els falsificats–. Encara que la policia consultés la base de dades oficial, el carnet de l'apli era vàlid. El cap provincial de la DGT a Barcelona, Adrià Puigpelat, explica a l'ARA que un dels primers objectius de la investigació és anul·lar tots els carnets falsos. Això ho pot fer directament la jutge o bé la DGT per la via administrativa.

“Un cop es comuniqui quins carnets no són correctes, s’anul·laran”, assegura Puigpelat, que afegeix que “l’ideal” seria retirar-los "com més aviat millor" perquè no hi hagi més gent conduint “amb un permís fraudulent”. La investigació està oberta pels delictes de falsedat, suborn, blanqueig i grup criminal. El cas està sota secret de sumari i el sumari judicial ja té més de 6.000 pàgines. La previsió és que la majoria dels 424 detinguts quedin en llibertat a l’espera que la jutge de Girona els citi a declarar. A les garjoles de la comissaria només hi haurà els líders del grup, que es preveu que passin a declarar davant la jutge a partir d’aquest dimecres.

stats