Catalunya preveu començar a vacunar demà la població d'entre 70 i 79 anys amb Janssen

Un 40% de la població septuagenària ja ha rebut una primera dosi de Pfizer

Ara
3 min
La vacuna de Janssen.

BarcelonaEsprint en la vacunació dels més grans de 70 anys. Els centres d'atenció primària (CAP) començaran a injectar aquest dijous la vacuna de Janssen a les persones d'entre 70 i 79 anys, tal com es va acordar al Consell Interterritorial abans que esclatés la polèmica sobre els infreqüents i raríssims casos de trombosi relacionats amb la seva administració. Ara, i després que l’Agència Europea de Medicaments (EMA) revalidés la seva confiança en el preparat nord-americà, l'Estat ha enviat les primeres 24.000 dosis de la filial europea de Johnson & Johnson que corresponen a Catalunya, que han aterrat aquest dimecres a la tarda.

El vials de Janssen havien estat aturats durant vuit dies en un magatzem a Guadalajara propietat del ministeri de Sanitat, fins al veredicte de l'EMA. Aquesta vacuna és l'única monodosi aprovada fins ara a Europa i el departament de Salut confia que la combinació de les vacunes de Pfizer i Janssen permeti accelerar la protecció d'aquest col·lectiu. De moment, un 40% de les persones d'entre 70 i 79 anys ja han rebut una primera dosi.

L'atenció primària assumirà la logística de la vacunació d'aquest grup de població, com ja ha fet amb els més grans de 80 anys, els quals han prioritzat per les patologies de risc i l'edat, i cada equip assistencial s'encarregarà de trucar a la població per donar cites. Segons fonts governamentals, les vacunes de Janssen i Pfizer s'utilitzaran aleatòriament dins d'aquesta franja d'edat, si bé s'assegurarà que la segona dosi sempre sigui del mateix productor.

Prova pilot a la Fira

El departament de Salut engegarà dilluns que ve una primera prova pilot de vacunació per als nascuts entre 1952 i 1961 a la Fira de Barcelona per assajar futures inoculacions a gran escala quan la disponibilitat de dosis sigui més elevada. Segons ha avançat La Vanguardia, dilluns es vacunaran entre 1.000 i 2.000 persones en els pavellons de Montjuïc. Fonts de Salut han indicat que el mateix dia es donaran més detalls sobre la prova.

El pla serviria per comprovar que funcionen els circuits i l'organització prevista de cara a la vacunació massiva. La Fira tindria capacitat per inocular 20.000 dosis diàries a ple rendiment. Si bé la setmana passada Catalunya va tornar a batre el seu rècord d'inoculacions amb més de 300.000 dosis setmanals injectades, encara no arriben prou vacunes per obrir íntegrament els grans espais de vacunació massiva previstos per la Generalitat, com la Fira o el Camp Nou. Per activar aquestes instal·lacions, haurien d'arribar unes 400.000 vacunes a la setmana. 

300.000 vacunes diàries a l'Estat

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha destacat aquest dijous que en una setmana s’han administrat al conjunt de l’Estat dos milions de vacunes, a un ritme diari d’unes 300.000, i ha recordat que dimarts es va assolir una fita important: el nombre de persones vacunades amb dues dosis és ja superior al de persones contagiades amb coronavirus. La previsió és que a finals de maig un percentatge "molt elevat" de persones majors de 60 anys estiguin vacunades.

Pel que fa a l’evolució del virus, Darias ha subratllat que els casos de contagis s’estan estabilitzant –tot i que ha puntualitzat que hi ha grans diferències entre CCAA– i que la vacunació ha fet caure els contagis i la letalitat entre la població que ja ha estat vacunada. Aquesta notícia és "tremendament positiva", ha dit a la roda de premsa posterior al consell interterritorial.

Darias també ha avançat que la Unió Europea (UE) ja està mirant més enllà de la vacunació massiva d’aquest any i està negociant dosis de reforç de les vacunes per al 2022 i 2023. "Tot sembla indicar que vacunar aquest any és fonamental, però també continuar amb reforços en els pròxims exercicis ", ha subratllat. La titular de Sanitat també ha defensat el certificat digital covid que prepara la UE i que l’executiu espera posar en marxa al juny i ha criticat que Galícia en vulgui crear un d’autonòmic. "El que no pot ser és un cúmul de certificats autonòmics", ha dit.

D’altra banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat des d’Andorra, on se celebra la Cimera Iberoamericana, que Espanya posarà a disposició dels països de l’Amèrica Llatina i del Carib entre el 5% i el 10% de les seves vacunes quan la meitat de la població espanyola estigui vacunada.  

stats