Catalunya mantindrà el tancament perimetral per Setmana Santa

L’Estat busca el consens per limitar els desplaçaments entre comunitats amb l’oposició de Madrid

4 min
Una viatgera arriba a l'aeroport del Prat. Imatge del 23 de novembre del 2020

Barcelona / MadridCatalunya mantindrà el confinament perimetral durant la Setmana Santa, segons ha pogut saber l'ARA. A hores d'ara, la Generalitat no té previst aixecar a finals de mes el tancament perimetral que limita les entrades i sortides de Catalunya llevat de causes essencials i justificades, i així ho ha traslladat aquesta tarda a la reunió setmanal que celebra el ministeri de Sanitat amb la resta de governs autonòmics, el Consell Interterritorial de Salut. L'objectiu de l'Estat és acordar una posició unànime en la trobada de la setmana vinent, segons ha anunciat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, després que aquest dijous es reuneixi la comissió de salut pública, que integra càrrecs tècnics de les comunitats autònomes i el ministeri.

La proposta inicial de Sanitat ja concorda amb el que farà Catalunya. "El govern és partidari de seguir salvant vides, no salvar setmanes. És un objectiu compartit amb les comunitats autònomes seguir salvant vides i que adoptem aquelles mesures que ens ho permetin, que incideixin en la contenció", ha afirmat en roda de premsa, en la qual ha defensat que es prenguin mesures que limitin la mobilitat i que incideixin en la reducció de contagis. Sobre la possibilitat d'obligar totes les comunitats autònomes a tancar les seves fronteres, Darias l'ha vist amb bons ulls, però ha subratllat que vol que hi hagi un acord unànime de tots els governs regionals per adoptar una decisió "homogènia" a tot el territori. "Responsabilitat i sentit comú", ha demanat.

De fet, la Cadena Ser ha publicat una proposta d'acord del Consell Interterritorial de Salut -fonts de Sanitat no volen confirmar que l'hagi elaborat el ministeri- en què quedaria limitada la mobilitat amb el tancament perimetral de totes les comunitats. A més, s'insta a evitar els viatges que no siguin necessaris i es recomana que els universitaris que resideixen fora del seu domicili habitual no hi tornin durant aquest període, entre el 26 de març i el 9 d'abril. Aquest document també estableix que les mesures que tinguessin les comunitats implementades dues setmanes abans de la Setmana Santa es mantindrien, encara que l'evolució epidemiològica sigui favorable.

El plantejament també inclou que les reunions entre grups en espais públics i privats sigui d'un màxim de quatre o sis persones, que el toc de queda comenci a les 22h i que es desaconselli expressament la celebració de trobades socials als domicilis amb persones no convivents. A més, s'estableix que "no se celebraran esdeveniments massius amb aglomeracions de persones" i, les cerimònies que tinguin lloc en espais tancats, hauran de seguir les normatives d'aforament.

Madrid no vol el tancament perimetral

Catalunya no és l'únic territori que ha defensat mantenir les restriccions: el País Valencià, Euskadi, Astúries i la Rioja també aposten per mantenir les restriccions a la mobilitat entre els territoris durant les vacances de Setmana Santa. Darias espera que hi hagi consens total, però ha advertit que si cal es farà una declaració d'actuacions coordinades del Consell Interterritorial de Salut que obliga a tots els territoris a complir-lo.

La Comunitat de Madrid o les Canàries rebutgen a priori el tancament i volen esperar unes setmanes, quinze dies abans del festiu segons el govern madrileny, abans de prendre la decisió. Així ho ha expressat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha aprofitat una compareixença des de Pozuelo de Alarcón per desautoritzar el seu vicepresident, Ignacio Aguado, que en roda de premsa ha opinat que els vacunats haurien de poder circular lliurement pel territori espanyol durant la Setmana Santa, tot i que ha puntualitzat que la decisió hauria de correspondre a la conselleria de Salut i el govern espanyol hauria de fer una proposta global per a tot el territori. "Em sorprèn que després de dues hores de debat al consell de govern no ho hagin comentat. Les competències en matèria de sanitat les té un conseller que era allà i a qui no s'ha consultat", ha rebatut Ayuso.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha informat que ja s'ha posat en contacte amb els presidents de les autonomies limítrofes –Catalunya, l'Aragó, Múrcia i Castella-la Manxa– o pròximes, com les Balears, per forjar un front comú i acordar una postura conjunta de cara a aquest període vacacional. L'objectiu: aconseguir que la ministra Carolina Darias accedeixi a limitar la mobilitat per Setmana Santa.

Fonts de l'executiu català han confirmat a l'ARA que Puig i el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, van parlar aquesta setmana per telèfon i van "compartir preocupacions" pels festius de Setmana Santa. Les mateixes fonts insisteixen que, ara per ara, cap de les comunitats té previst aixecar el confinament perimetral i de moment no han concretat cap posicionament conjunt.

Quina ha sigut la reacció de les altres quatre comunitats interpel·lades per Puig? Tant Múrcia com Castella-la Manxa són partidàries de mantenir el tancament regional per continuar mantenint la corba sota control. De fet, Múrcia és un dels territoris amb la incidència acumulada més baixa de l'Estat, amb 96 casos per cada 100.000 habitants. L'Aragó no s'ha volgut mullar per "no generar falses expectatives", si bé creu que és "aviat" per prendre una decisió, i les Balears tenen intenció de garantir la mobilitat però endurint els controls d'accés a ports i aeroports: a partir de demà s'exigiran PCR negatives als viatgers que vinguin de comunitats amb una incidència superior als 100 casos per cada 100.000 habitants.

Grans diferències entre comunitats
  • A favor d'aixecar el confinament perimetral La Comunitat de Madrid no és partidària "a priori" de tancar la regió durant Setmana Santa i veuria bé que s'autoritzés el turisme per "moure l'economia" si es compleixen "en tot moment" les recomanacions sanitàries, així com que les persones puguin anar a les seves segones residències. Segons la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, "obrir o tancar una comunitat a aquestes alçades no soluciona res". Madrid defensa esperar quinze dies abans de Setmana Santa per veure l'evolució "exacta" de la corba de contagis. També el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha defensat aquest dimecres que "l'evolució favorable de la pandèmia a l'arxipèlag no requereix un tancament perimetral", però ha admès que s'adoptaran mesures preventives com ja es va fer al Nadal i a les festes de Carnaval.
  • Regions amb dubtes entorn al tancament Cantàbria, Castella i Lleó, Galícia i Navarra creuen que prendre una decisió ara mateix, a un mes vista, és prematur, però totes elles demanen al govern espanyol que lideri una postura comuna, "de país", i que cada comunitat adapti la restricció en funció de la seva situació epidemiològica i hospitalària. Andalusia ha demanat a Darias que "assumeixi d'una vegada les seves competències" i estableixi uns criteris "clars" per a la sortida del tancament perimetral dins l'Estat. El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, es mostra confiat que el proper 26 de març almenys es permeti la mobilitat entre les províncies andaluses. No ha transcendit el posicionament d'Extremadura, Ceuta i Melilla.
stats