Societat 16/07/2021

Colau acorda amb La Maquinista rebaixar l'ampliació comercial a canvi de fer més pisos

Els propietaris del centre comercial retiraran el contenciós quan s'executi el nou pla

3 min
El Centre Comercial la Maquinista

BarcelonaSis mesos després de ser nomenada per primer cop alcaldessa de Barcelona, Ada Colau va aturar el projecte d'ampliació del centre comercial La Maquinista. Era el mes de desembre del 2015. Els propietaris de l'espai, la multinacional Unibail Rodamco, van presentar un contenciós administratiu per reclamar el seu dret a una ampliació que havia estat aprovada poc abans, durant l'anterior govern municipal de Trias i gràcies al suport del PP. Des d'aquella data, les negociacions entre l'Ajuntament de Barcelona i la multinacional francesa han passat per moments molt difícils, però quatre anys i mig després les dues parts han arribat a un acord que han presentat aquest matí la tinent d'alcaldia d'Urbansime, Janet Sanz, i la directora general de la companyia a Espanya, Marilyne Mesiano.

La Maquinista ocupa ara mateix 95.000 metres quadrats de superfície comercial. Amb l'ampliació autoritzada per l'alcalde Trias podia créixer en 42.000 metres quadrats més. Aquesta xifra s'ha rebaixat a la meitat, de manera que l'ampliació es redueix fins als 21.000 metres quadrats. L'aparcament, que havia de ser de 2.100 places, finalment serà de 860. Aquestes són les dues parts de l'acord en les quals la multinacional cedeix. A canvi, el govern de Colau obre l'aixeta dels pisos. Si l'acord anterior permetia la construcció de 625 habitatges (el 35% de protecció oficial) en una superfície total de 50.000 metres quadrats, ara passen a ser 812, també amb un 36% de protecció, i en una superfície de 65.000 metres quadrats. Això vol dir que n'hi haurà 518 de preu lliure i 294 de protegits.

Tot l'habitatge privat (518) es construirà a la parcel·la on ara mateix hi ha l'aparcament descobert; és a dir, entre els carrers de Ferran Junoy, São Paulo i Potosí. En aquesta zona també hi haurà 76 pisos de protecció. El gruix de pisos socials (un total de 218) es construirà al solar municipal que hi ha al costat del centre comercial, al sector Potosí. Segons la modificació que Colau va aturar el 2015, els habitatges s'havien de construir en torres de fins a 24 pisos d'altura. Ara, en canvi, s'aixecaran en edificis de fins a 17 pisos perquè quedin "més integrats a la ciutat", segons ha destacat Sanz. Per aconseguir aquesta rebaixa d'altura, l'Ajuntament de Barcelona ha hagut de posar en joc el solar de Potosí i traslladar fins aquí una part dels metres quadrats que la multinacional tenia per construir pisos al solar de davant del centre comercial. Aquest trasllat d'edificabilitat tindrà també una compensació de 2,7 milions d'euros, que la multinacional pagarà a l'Ajuntament.

Encara no s'ha acordat quines característiques tindran els pisos de protecció que ocuparan un total de 23.500 metres quadrats. Els de lliure construcció ocuparan 41.500 metres quadrats.

"Crearà ciutat"

El nou pla, que es va aprovar ahir en comissió de govern, necessita ara una nova modificació de planejament. Quan es produeixi, la multinacional retirarà el contenciós administratiu, segons ha explicat Mesiano. La directora general ha recordat que el seu grup (que també és propietari dels centres comercials de Glòries i Splau, a Cornellà de Llobregat) dona feina directa a 7.500 persones, 3.300 de les quals a La Maquinista. Amb l'ampliació, calculen contractar 1.000 persones més.

La tinent d'alcalde, que coneix aquest pla des que va entrar a l'Ajuntament l'any 2011 amb Iniciativa per Catalunya Verds, ha assegurat que és "un acord bo per a la ciutat", i ha defensat que "aposta pel comerç de barri i s'allunya del monocultiu". Els comerciants de Sant Andreu, així com els veïns, s'oposaven a la gran ampliació prevista en l'acord anterior, davant de l'impacte que pogués tenir sobre el teixit del barri. Segons han defensat tant Sanz com Mesiano, el nou acord "s'adapta molt millor" i "crearà ciutat", a més d'"unir els barris del Bon Pastor i Sant Andreu".

El pacte també preveu que la propietat destini 2.466 metres quadrats a una possible ampliació de l'escola La Maquinista i que dediqui dos milions d'euros a la promoció del transport sostenible, i és que els accessos al centre comercial ja estan molt sovint bloquejats per la quantitat de cotxes que hi van, sobretot els caps de setmana. L'ampliació complicarà encara més el trànsit.

stats