Societat 19/07/2020

Restriccions a mitges per la topada entre els ajuntaments i el Govern

Les recomanacions tenen poc efecte i les prohibicions no se segueixen per les discrepàncies

Pau Esparch
3 min
Els búnquers del Carmel de Barcelona plens de gent ahir, quan les trobades no podien superar les 10 persones

BarcelonaTeòricament des d'ahir al matí s'apliquen restriccions a Barcelona, 12 municipis de l'àrea metropolitana i en altres del Segrià i la Noguera per frenar els contagis de covid-19. Però a la pràctica, en el primer dia de les mesures el compliment a l'àrea metropolitana va quedar a mitges. Les recomanacions anunciades divendres per la Generalitat i ratificades per un jutge van tenir poc efecte –els carrers no estaven buits i el trànsit gairebé va ser el mateix que fa una setmana– i les prohibicions es va comprovar que no se seguien: per posar dos exemples, alguns gimnasos i actes culturals van continuar amb la seva activitat. Un compliment aigualit com a resultat de les discrepàncies entre els ajuntaments metropolitans i el Govern per les mesures. Al matí es va fer una primera reunió per intentar acostar les posicions, però al vespre se'n va fer una altra que va constatar les desavinences entre les dues parts.

"Anem tots a l'una" va ser una de les frases que van repetir ahir els 13 alcaldes i alcaldesses dels municipis barcelonins, que van pressionar el Govern per revisar les restriccions. Segons l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la trobada del matí el president de la Generalitat, Quim Torra, es va comprometre a canviar algunes prohibicions perquè "grinyolaven entre elles i s'havien d'afinar". La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, havia demanat revisar les mesures del seu àmbit. De fet, els focus de conflicte són les activitats culturals i esportives, que segons la resolució aprovada estan prohibides. Però com que el mateix punt permet fer excepcions, els ajuntaments s'emparen en això, malgrat que el Procicat ha d'autoritzar cada cas prèviament i no consta que s'hagi fet així. "El malestar és que les terrasses es mantenen amb distàncies de seguretat i els actes culturals queden prohibits. S'hi veu una incoherència", va dir Colau.

Aquest punt, les restriccions que afecten els comerços –on s'aplica de nou la cita prèvia– i el debat de l'aforament de les platges són els que es van portar a la reunió de la tarda, en el primer consell assessor metropolità de Barcelona pel covid-19, batejat com a Procicat metropolità. Aquest òrgan havia de servir per posar fil a l'agulla, però després de dues hores llargues, la segona trobada del dia entre el Govern i els ajuntaments barcelonins es va tancar sense acord. El delegat de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernàndez, va explicar que s'havia decidit que els experts, basant-se en els criteris epidemiològics, treballarien tota la nit per tenir aquest matí una proposta per resoldre les peticions dels alcaldes. Ara es revisen les afectacions a les activitats culturals, esportives, als comerços i als mercats ambulants, a les platges i l'opció de fixar uns horaris en la restauració i l'hostaleria.

Però el compromís del vespre no va convèncer els ajuntaments, que després van manifestar que no havien rebut "una explicació clara i coherent sobre com aplicar les diferents mesures aprovades i publicades". No només això, sinó que van aprofitar per criticar que no es garanteix "un sistema de detecció i seguiment de casos de covid-19 adequat". Al matí, l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, ja havia sigut crític i havia parlat d'una gestió "erràtica" del Govern en aquesta "última fase de la pandèmia".

Doble càrrec a Salut

Unes hores abans que els ajuntaments assenyalessin Salut, la conselleria d'Alba Vergés, després de les crítiques dels últims dies per falta de lideratge a Salut, anunciava el nom del nou secretari de Salut Pública. Serà Josep Maria Argimon, que continuarà com a director gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS). Argimon compaginarà els dos càrrecs a partir d'ara i ocuparà la vacant que hi havia des de feia dos mesos, quan Joan Guix va dimitir.

stats