Societat 24/02/2021

Colau, Collboni i Maragall fan aterrar el pacte de pressupostos als barris de Barcelona

Presenten un fons d'inversió de 30 milions amb projectes com la rehabilitació de l'hivernacle de la Ciutadella o adquirir baixos de protecció oficial

4 min
Ernest Maragall (ERC), Ada Colau (BComú) i Jaume Collboni (PSC) arribant a l'acte de presentació del fons d'inversió als districtes

BarcelonaCom si visquessin al marge de les negociacions polítiques a l'altra banda de la plaça de Sant Jaume, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el seu soci de govern, el socialista Jaume Collboni, i el que és el soci preferent de l'oposició, el republicà Ernest Maragall, han presentat aquest matí l'acord per invertir 30 milions d'euros del pressupost que les tres formacions ja van pactar en petits projectes de barri, en la "vida quotidiana". Tots consensuats i alguns de tan emblemàtics com la rehabilitació de l'hivernacle del Parc de la Ciutadella, que fa anys que està pendent, o fer baixar a la calçada el carril bici de la Gran Via entre la plaça Espanya i la plaça Cerdà. Altres millores, en alguns casos, són tan petites en inversió com la instal·lació d'un semàfor en un punt negre, però són de les que es valoren des de la proximitat.

Com ja van fer a finals de desembre, amb la presentació de l'acord de pressupostos, les tres formacions han tornat al Saló de Cent i no han evitat la fotografia. Han defensat que l'entesa se cenyeix a l'àmbit municipal, a donar resposta a les necessitats dels veïns. Colau, però, ho ha aprofitat per remarcar que ella seria partidària de grans pactes d'esquerres d'aquest tipus també al Govern, una via que Maragall i Collboni han aigualit. "No hi ha un acord possible d'aquest tipus", ha deixat clar el líder republicà en referència a un possible tripartit.

Maragall, que ha parlat en el segon torn, entre l'alcaldessa i el primer tinent d'alcalde, entén que el que ha presentat avui és un "pacte de ciutat" i que això, des del punt de vista local, és "molt més que un acte polític". I tot i que les indicacions dels diferents equips per a la roda de premsa eren no destacar cap projecte per sobre dels altres perquè tots són importants per als veïns de les diferents zones, el líder republicà no s'ha pogut estar de posar en valor els 400.000 euros que es destinaran a tirar endavant el projecte de rehabilitació de l'hivernacle de la Ciutadella, que porta 16 anys sense cap activitat. Això sí, ha llançat un avís per a navegants, ERC continua disposada a votar en contra del full de ruta del mandat que el govern de Colau porta a votació en el ple d'aquest divendres.

83 projectes

A la llista de les iniciatives pactades, que sumen 83 projectes i esquitxen de manera més o menys homogènia els deu districtes de la ciutat –tots tenen un mínim d'inversió de dos milions i la resta de diners es reparteixen en funció de la població i prioritzen les rendes més baixes– , hi ha, també, la compra de baixos de protecció oficial a barris com el Poble-sec, Sants i la Marina. L'objectiu d'aquesta mesura és que l'Ajuntament pugui posar locals a disposició del comerç de proximitat en punts com el carrer Blai, al Poble-sec, copat de bars d'un mateix estil. A l'Eixample, també es preveu desenvolupar el local veïnal pendent al Mercat de Sant Antoni, fer els informes previs per a la reforma del Taller Masriera, que el consistori va adquirir a l'estiu, o una zona per a gossos al Parc de l'Estació del Nord i el sanejament de l'hort de Germanetes.

A Ciutat Vella, a més del tema de l'hivernacle de la Ciutadella, hi ha el projecte per construir un equipament veïnal al Borsí i ampliar la biblioteca del Gòtic, començar a construir l'espai de joves i memòria a Can 60 o instal·lar aire condicionat a la Casa dels Entremesos. A Sants Montjuïc s'ha acordat fer baixar el carril bici de la Gran Via a la calçada entre la plaça Espanya i la plaça Cerdà, adquirir baixos de protecció oficial –que és el projecte amb més pressupost (1,6 milions d'euros)– i la reurbanització de l'avinguda Madrid, entre d'altres.

A les Corts, es renovarà la plaça del Coll de Finestrelles i els carrers de l'entorn, s'instal·larà un nou semàfor a Numància amb Marquès de Sentmenat i la Travessera de les Corts, que és un punt negre; i, entre altres iniciatives, s'instal·larà un carril bici entre el Parc de Cervantes i el Palau Reial. Pel que fa a Sarrià-Sant Gervasi, es farà carril bici a Via Augusta entre Laforja i Ganduxer, s'acabarà la reurbanització del carrer Lleó XII entre Mas Yebra i el passeig de Sant Gervasi i es farà la del carrer Escola Pies a l'entorn del Mercat de les Tres Torres i un projecte de parc infantil al costat del Casal de Can Rectoret.

A Gràcia es preveu estudiar la reforma de la Torre del Rellotge a la plaça de la Vila, ampliar les pacificacions d'entorns escolars, fer el projecte de reforma del Centre Cívic del Coll o renovar les llums del Nou Sardenya i millorar els jocs infantils a la plaça Joanic. A Horta-Guinardó, s'hi farà manteniment a diferents equipaments, s'expropiarà un petit espai al carrer de Canovelles per convertir-lo en una zona d'estada i, entre altres projectes, es crearà una sala d'actes al Casal de Barri Pirineus.

Nous equipaments

A Nou Barris, es retirarà l'amiant de l'escola Prosperitat, es millorarà la plaça Francesc Layret i s'incorporaran elements esportius, com taules de ping-pong o cistelles de bàsquet, en diferents parcs. També es començarà la reforma a la Masia de Can Valent, que s'ha de convertir en un equipament i que és on Àltima té previst obrir un nou tanatori, i es redactarà el projecte de passera entre Ciutat Meridiana i Montcada, un projecte pendent des de l'acord per fer la gossera en el municipi veí.

A Sant Andreu, que és on hi ha més projectes –alguns amb un pressupost de només 15.000 euros–, es vol adequar el refugi antiaeri de la Sagrera perquè sigui museïtzat, impulsar la superilla Sagrera a l'entorn de diferents escoles, com Estel i El Sagrer; o urbanitzar els entorns de la Torre del Fang i renovar la zona de joc infantil de les places Doctor Modrego, Rom Cremat, Sot dels Paletes i Jardinets de Montcada. També es preveu millorar els accessos al Parc de la Pegaso i fer el manteniment a la plaça Islàndia.

Finalment, a Sant Martí, es faran el carrils bici Badajoz-Independència i Cantàbria-Santander, es reformarà la masia del Parc de Can Miralletes per fer-hi un equipament lligat a la natura, i, entre d'altres iniciatives, es farà el projecte de reforma de les places de Sant Josep de Calassanç i Heroïnes de Girona i la urbanització del carrer Muntanya i del carrer Pallars entre Joan d'Àustria i Marina.

stats