Societat 26/04/2018

Colau no tirarà pel dret amb la multiconsulta

El govern esperarà el resultat de la via engegada per les entitats per salvar la votació

Maria Ortega
2 min
L'alcaldessa, Ada Colau, durant el ple d'aquest divendres / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl bloqueig polític que va patir la multiconsulta que volia celebrar l'equip de l'alcaldessa Ada Colau abans de l'estiu és "il·legal". Així ho ha remarcat el tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, després que ahir es conegués l'informe sobre la votació que ha fet la comissió d'empara del reglament de participació ciutadana del consistori, que remarca que els grups només podien votar en contra de les preguntes d'iniciativa ciutadana que es volien incloure a la consulta –i que havien recollit un mínim de 15.000 signatures– si argumentaven que anaven en contra de l'ordenament jurídic. Segons l'informe, ni la CUP ni el PDECat van fer cap esment a l'ordenament en emetre els seus vots. La comissió considera, per tant, que "no es poden considerar com a rebutjades les consultes sobre la remunicipalització de l'aigua i sobre el canvi de nom de la plaça Antonio López".

Però l'equip de Colau no tirarà pel dret amb la celebració de la multiconsulta. Recorda que el dictamen de la comissió d'empara no és vinculant i creu que el que ha de passar ara és que els grups que van votar en contra de les preguntes rectifiquin la seva posició. Amb tot, de moment només la CUP s'ha mostrat disposada a fer-ho.

El govern municipal confia en el recorregut que han iniciat les entitats que proposaven les preguntes –i que havien recollit més de 41.000 signatures per incloure-les a la votació–, que són les que van demanar l'informe a la comissió d'empara i les que ja han anunciat que presentaran un recurs de reposició perquè els serveis jurídics de l'Ajuntament decideixin si s'ha de repetir el ple. No descarten, a més, portar el tema als tribunals.

Però les entitats demanaven que el govern municipal, avalat pel dictamen de la comissió, repetís la votació en el ple de demà. Això no passarà perquè, com ha remarcat la regidora de Participació, Gala Pin, no faria cap favor al procés, ja que només la CUP s'ha obert a replantejar el seu 'no'.

El consistori espera ara, doncs, la resolució dels serveis jurídics per saber quin serà el futur de la multiconsulta. De moment, el cap de files del PSC, Jaume Collboni, ha reiterat avui en roda de premsa l'oposició del seu grup al projecte perquè considera que no té garantida la solidesa jurídica ni la transparència econòmica. També el PDECat es mantenia ferm en el vot emès. Ni PP ni Cs tenen previst tampoc modificar la seva posició.

stats