Un concert multitudinari, festes en vaixells i en hotels: així va esclatar el macrobrot a Mallorca

El govern balear ha obert un expedient als organitzadors del festival a la Plaça de Toros i investiga nou hotels

Elena Navarro
2 min
Una botellada a l'Arenal

 El Reggaeton Beach Festival i festes a la costa l'Arenal de Llucmajor han estat els principals focus de contagi del macrobrot que afecta ja devers 500 estudiants de set comunitats autònomes. El Govern balear ha obert un expedient als organitzadors del concert a la Plaça de Toros, que va omplir els titulars de la setmana passada perquè aglutinava més de 1.000 persones que no mantenien la distància de seguretat ni duien mascareta. S'enfronten a una multa d'entre 60.000 i 600.000 euros perquè es considera una infracció "molt greu".

Així mateix, l'Executiu illenc ha assegurat en un comunicat que altres espais de contagi han estat diferents festes a l'Arenal, "tant en vaixells com per terra", inclosos nou hotels, que estan sent investigats. Alguns ja han estat inspeccionats en les darreres hores. El portaveu de la Conselleria de Salut, Javier Arranz, ha afirmat que en alguns d'aquests allotjaments s'havien fet festes en llocs comuns i "amb una mala ventilació".

D'altra banda, el Govern assegura que en "les properes hores" instarà al Govern central, que és competent en la matèria, que emprengui accions legals contra les agències de viatge de la Península "que hagin pogut organitzar o col·laborar en el desenvolupament de les activitats que incompleixen la normativa covid-19". A més, ha recordat que "l'Arxipèlag és un espai segur gràcies als esforços de tota la seva població" i que "no es permetrà que per la imprudència de pocs, i de qui es lucra amb aquesta, posi en risc vides humanes i la recuperació econòmica".

Tot i que el brot encara està en investigació, les primeres investigacions de la direcció general de Salut Pública indiquen que "el primer cas identificat semblaria haver estat un monitor del grup", ha afirmat Javier Arranz. Per tant, es tractaria d'un brot importat. En aquest sentit, el portaveu ha afirmat que "no es pot dir que tinguem un brot a Mallorca, sinó que hem estat el lloc on s'han contagiat persones d'altres comunitats".

stats