Racisme

Condemnats dos neonazis per assetjar i agredir famílies musulmanes de Sant Feliu de Llobregat

Els dos processats, que ja tenien antecedents per delictes d'odi, han assumit la seva culpabilitat al pactar amb les acusacions la pena

ARA
2 min
Manifestació convocada per Democràcia Nacional i Falange, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaDos neonazis, militants de l'organització Democracia Nacional, han admès aquest divendres haver agredit i amenaçat famílies de religió musulmana de Sant Feliu de Llobregat l'estiu del 2017. Sis anys més tard, els dos processats han arribat a un acord amb les dues acusacions (la de la Fiscalia i la particular, representada per SOS Racisme), que fixa que només Antonio Castellón ingressi a la presó per complir dos anys i quatre mesos de condemna. La seva companya Alba Fernández ha pactat una pena de set mesos i mig de reclusió, que queden en suspensió i, per tant, no anirà a la presó.

Tant Castellón com Fernández tenen antecedents previs per delictes d'odi semblants i hauran d'indemnitzar amb 3.000 euros les víctimes que van atacar. El 2 de juliol del 2017 tots dos van repartir octavetes en contra del trasllat de la mesquita local dins d'una campanya que també es va fer en ciutats com Reus, Terrassa i Tarragona contra l'islam, en un intent d'escampar discursos plens de prejudicis i sentiments de rebuig, odi i hostilitat cap a la població musulmana, segons la Fiscalia. Llavors es van apropar a una plaça on jugaven menors i van iniciar una baralla en què Castellón va arribar a apunyalar un dels denunciants, que havia anat a protegir les criatures en veure l'enrenou. La víctima va patir lesions greus.

La Fiscalia inicialment sol·licitava sis i dos anys de presó contra l'home i la dona acusats, respectivament, pels mateixos delictes, mentre que SOS Racisme demanava una condemna 9 anys i 8 mesos per a l'home i de 4 anys i 9 mesos per a la dona, així com una multa per a cadascun d'ells de 3.000 euros. A tots dos també els imputaven un delicte relacionat amb l'exercici de drets fonamentals i les llibertats públiques amb l'agreujant de ser per motius discriminatoris.

En declaracions a Efe, el portaveu de SOS Racisme, el lletrat Josep Granados, ha afirmat que s'ha comès "un acte de justícia condemnant a aquestes dues persones", i ha afegit que és "molt important que s'hagi reconegut la motivació de racisme dels agressors". 

El novembre de l'any passat 14 militants de Democracia Nacional van esquivar la presó arran d'un altre pacte amb la Fiscalia per uns fets similars als de Sant Feliu. En aquella ocasió, els processats havien estat intimidant i assetjant durant mesos els usuaris d'una mesquita del carrer Japó de Barcelona, cosa que va obligar a endarrerir l'obertura del centre de culte. Cada setmana es convocaven protestes davant del local, que diversos dies presentava adhesius amb la inscripció "Espanya cristiana, no musulmana", pintades amb el símbol de la SS (l'esquadra paramilitar de l'Alemanya nazi), cadenats bloquejats i fins i tot embotits de porc penjats a les portes. A més, a les xarxes socials feien córrer missatges d'odi contra la comunitat musulmana. Sis anys i mig després, al novembre el cas es va tancar als tribunals amb condemnes mínimes.

stats