El Congrés rebutja obrir el debat sobre la regulació del cultiu de cànnabis

El PSOE, el PP i Vox han votat en contra de la tramitació de la iniciativa de Més País

3 min
Diputats i membres d'associacions cannàbiques, a les portes del Congrés

MadridPrimera llei per regular el mercat del cànnabis que arriba al Congrés, i primer revés de la cambra. La pinça entre el PSOE, el PP i Vox ha estat suficient per evitar que la proposició de llei elaborada per Més País comencés la seva tramitació. Íñigo Errejón proposava regular el cultiu, el consum i la comercialització del cànnabis per evitar-ne el mercat negre: "Si no regulem l'ús del cànnabis, no estem fent que desaparegui, sinó que caigui en mans de les màfies". El diputat no ha convençut els partits de la dreta, però tampoc els socialistes, que defensen regular el consum de marihuana per usos medicinals i, en aquest sentit, recorden que aquesta qüestió ja es tracta en una subcomissió del Congrés.

La proposició de llei de Més País és la primera que ha arribat al ple de la cambra baixa, però no serà l'única, perquè Unides Podem i també ERC han presentat les seves pròpies normatives, tot i que encara no tenen data per debatre's. Agafant el precedent d'aquesta tarda, però, tampoc tenen números per prosperar si no és que els socialistes canvien de posició. "Perdem una oportunitat històrica", ha lamentat Errejón. Dirigint-se als socialistes, el diputat ha avalat la regulació del cànnabis per a usos medicinals, però ha avisat que "no n'hi ha prou", sinó que cal una "regulació integral amb normes clares i específiques". "Regular no és incentivar, igual que no ho és amb el tabac o l'alcohol", ha afegit.

Ha mostrat la seva més absoluta discrepància el diputat socialista Daniel Vicente Viondi, que, a més de criticar la "falta de rigor jurídic" de la llei, ha demanat a Errejón que parli "amb claredat" i qualifiqui el cànnabis de "droga". "Les addiccions continuen sent un problema en aquest país", ha avisat. En aquest sentit, ha reiterat que la seva aposta és limitar-ne la regulació per a usos medicinals perquè el debat més enllà d'aquesta qüestió, segons Viondi, "no és al carrer i no té el suport de la majoria". "El cànnabis no és una solució, és un problema", ha reblat.

Sintonia amb ERC i Unides Podem

Tot i presentar la iniciativa per separat, la diputada d'ERC Marta Rosique ha mostrat sintonia amb Més País, tot i advertir que la seva proposta prioritza que es doni "tota la sobirania possible" a Catalunya, i ha admès que hi ha detalls en què discrepen. En el mateix sentit s'ha expressat la diputada d'Unides Podem Lucía Muñoz, que ha defensat que la seva proposta deixa fora l'ús medicinal, perquè és una de les peticions que els havia fet el PSOE. "Acceptem trossejar el debat sempre que s'abordi al mateix temps", ha demanat Muñoz. Els socialistes, però, de moment no han donat senyals de canviar d'opinió.

"A l'estat espanyol es consumeix moltíssim cànnabis. El prohibicionisme no funciona. El consum és més car i les màfies fan més diners", ha defensat la diputada de la CUP Mireia Vehí, que ha lamentat que la llei catalana que regula aquest consum està recorreguda al Tribunal Constitucional. També s'han mostrat favorables a permetre el debat de la normativa Junts, el PDECat, el PNB i EH Bildu.

En canvi, el PP considera que el debat és innecessari i que el "consum de drogues és un problema de salut pública", mentre que Vox ha fet broma amb la normativa i l'ha presentat en el marc de "l'agenda comunista disfressada de verd gespa". Cs, en canvi, ha votat a favor de tramitar la iniciativa, tot i les reticències amb el seu contingut.

stats