Cas Hasél

Interior es reunirà demà amb els Mossos per tractar "la crispació" al cos

Els sindicats han denunciat en un comunicat que estan "al límit" després de quatre nits d'aldarulls i per les crítiques rebudes per la seva actuació

3 min
Manifestació a Barcelona contra l'entrada a presó de Pablo Hasél el passat 17 de febrer . Manolo Garcia

BarcelonaEl departament d'Interior ha acceptat reunir-se demà diumenge amb els sindicats dels Mossos d'Esquadra després que en un comunicat conjunt, fet públic avui al matí, hagin advertit de la "gran crispació" que es viu a l'interior del cos arran de les crítiques rebudes per les seves actuacions en les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél, per les quals des de dimarts s'han detingut 63 persones a tot Catalunya, les últimes quatre ahir a Barcelona i Girona.

La trobada es farà al matí, en un horari que encara no s'ha comunicat, a la seu de la conselleria d'Interior, i respon a la petició sindical de mantenir una "reunió urgent" amb l'únic punt a l'ordre del dia d'abordar el malestar que la falta de suport del conseller Miquel Sàmper i del conjunt del Govern està deixant al cos, que sí que ha rebut el suport dels comandaments policials, amb el major Josep Lluís Trapero al capdavant. Des que dimarts van esclatar els primers aldarulls en les protestes en solidaritat amb el raper lleidatà, els Mossos s'han sentit sols i fins i tot han circulat per les xarxes missatges d'efectius que denunciaven la falta de personal i de recursos per poder fer front als centenars de manifestants que al final de les protestes provoquen aldarulls a la via pública.

"L'ànim dins el nostre col·lectiu està molt crispat i nosaltres, les organitzacions sindicals que representem el cos i que, en definitiva, som les que vetllem sempre per la pau social dins els Mossos d'Esquadra, estem ja al límit assumible de poder garantir aquesta pau", sostenen en un comunicat tots els sindicats policials: SAP-Fesol, USPAC, Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), SME, SEGCAT, SEIME, SICME, AFITCME i Cat.

Sindicats de Mossos

Durant tota la setmana Sàmper només s'ha referit en una ocasió a les protestes i ho ha fet per reclamar una revisió “urgent” del model d’ordre públic perquè, va dir, no es podia repetir que en una manifestació a algú li buidin l'ull, en relació amb la pèrdua ocular que va patir una noia de 19 anys presumptament a causa de l'impacte d'un projectil de foam disparat per un agent, tot i que els Mossos encara ho investiguen. Aquestes declaracions anaven en la línia de JxCat –formació que dirigeix Interior– i la CUP que, en plenes negociacions per a la formació del Parlament i el Govern, han qüestionat les actuacions del cos.

Des d'ERC el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, sí que havia donat suport als Mossos però també s'havia alineat amb els que demanen canvis en els protocols policials. Aquest dissabte la formació ha apostat perquè s'aclareixi en una "investigació àgil i diligent" si durant les manifestacions hi ha hagut "males pràctiques", i ha insistit, en un comunicat, que "el dret a manifestació s'ha de garantir sempre".

Per contra, el diputat del PSC-Units Ramon Espadaler ha reclamat al Govern que doni "empara" i "suport explícit" als Mossos, i ha criticat l'oportunitat de plantejar ara un debat sobre el model policial. "Els Mossos necessiten un Govern al seu costat", ha afirmat qui va ser conseller d'Interior del 2012 al 2015 amb CiU, que també ha aprofitat per condemnar els aldarulls.

Enmig de les discrepàncies polítiques, Ada Colau s'ha desmarcat fent una crida a la calma hores abans d'una nova manifestació aquest dissabte a la tarda –la cinquena– en suport a Hásel, durant la qual la policia espera que es produeixin més aldarulls. En una compareixença als mitjans, l'alcaldessa de Barcelona ha rebutjat la violència dels manifestants perquè, ha incidit, "no són la solució" i no tenen cap justificació, malgrat que ha assegurat entendre que al darrere hi ha també el malestar, sobretot entre els més joves, per la falta d'expectatives de futur. Però per a la líder dels comuns, "el més greu" de tots els incidents de les manifestacions ha sigut que "a una noia li buidés un ull un projectil de foam" i, en aquest sentit, ha emplaçat les forces polítiques catalanes a debatre'n l'ús en les protestes. També ha demanat al PSOE que agilitzi els tràmits de l'indult per al raper.

stats