Llei de l'avortament

El Constitucional avala que les noies de 16 i 17 anys avortin sense consentiment patern

La majoria progressista del TC tomba el recurs de Vox

2 min
Concentracio contra la reforma de la llei de l avortament, en una imatge del 2015.

MadridEl Tribunal Constitucional (TC) avala que les noies de 16 i 17 anys puguin avortar sense consentiment patern. El ple del tribunal de garanties, de majoria progressista, ha desestimat per set vots a favor i quatre en contra el recurs de Vox contra diversos preceptes de la nova llei de l'avortament, aprovada l'anterior legislatura. D'aquesta manera, el Constitucional dona el vistiplau al conjunt del text que va impulsar el ministeri d'Igualtat, aleshores encapçalat per Irene Montero, i que va rebre la llum verda del Congrés a mitjans de febrer del 2023.

A part de permetre que les joves de 16 i 17 anys puguin interrompre voluntàriament el seu embaràs sense haver de demanar el consentiment dels pares, la reforma també prohibeix l'assetjament a les dones que acudeixen a avortar als centres mèdics, suprimeix els tres dies de reflexió obligatoris que establia la llei del 2010 i prioritza els hospitals de la sanitat pública com a espais de referència per avortar. De fet, a principis d'any el departament d'Interior de la Generalitat ja va emetre una resolució que prohibeix que grups antiavortistes es concentrin a les portes dels centres d'interrupció voluntària de l'embaràs a Catalunya.

Encara pel que fa a la decisió que el TC ha pres aquest dimarts, la llei preveu la creació d'un registre d'objectors de consciència per al personal sanitari i elimina l'obligació d'informar la dona sobre les prestacions i els ajuts de suport a la maternitat abans de prendre la decisió d'avortar.

Vots particulars

Quatre magistrats del sector conservador del TC –Ricardo Enríquez, Enrique Arnaldo, César Tolosa i Concepción Espejel– han anunciat un vot particular contra la decisió majoritària sobre el recurs de Vox. La sentència, que ha rebut el suport de la resta de magistrats, l'ha redactat la magistrada catalana de l'ala progressista Laura Díez.

La llei de l'avortament avalada, vigent actualment, va més enllà de l'aprovada l'any 2010 pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero i va suposar revertir els canvis introduïts pel PP de Mariano Rajoy el 2015. El TC va avalar la llei del 2010 una setmana abans que s'aprovés la nova normativa a la cambra baixa. En aquest cas, el Constitucional va rebutjar un recurs del PP. Un any i escaig després de la seva entrada en vigor, el TC també avala la nova norma i rebutja els arguments de Vox.

stats