Societat 23/04/2018

S'activa l'avís preventiu de contaminació de l'aire

Si s'arriba a declarar un episodi, es podrien aturar les obres però no es restringiria la circulació de cotxes

Pau Esparch
2 min
Moren més de 250 persones a l’any  per contaminació a Barcelona

BarcelonaCatalunya es troba en un avís preventiu de contaminació de l'aire. S'han detectat nivells alts de partícules en suspensió (PM10), i per això la direcció de qualitat ambiental i canvi climàtic de la Generalitat ha activat aquest avís preventiu. Com que l'aire està contaminat per les partícules PM10 però no pel diòxid de nitrogen (NO2), en cas que la situació empitjori i s'arribi a declarar un episodi es podrien aplicar mesures, com aturar les obres. En canvi, no es restringiria la circulació de cotxes perquè la contaminació dels vehicles es vincula amb el NO2, que no presenta nivells alts.

L'avís preventiu de contaminació s'ha activat després que avui i els últims dos dies hagin augmentat els nivells de les partícules PM10, que s'han situat en valors més alts a Barcelona (a l'Eixample i al Poblenou), a Granollers, a l'Hospitalet de Llobregat, a Manresa, a Montcada i Reixac, a Sant Adrià de Besòs i a Sant Vicenç dels Horts. La superació dels nivells, que s'ha concentrat a Barcelona i la seva àrea metropolitana, s'ha produït per l'arribada de pols africana, cosa que ha provocat que la qualitat de l'aire sigui regular i puntualment pobra. Es preveu que la situació continuï igual demà, però si els nivells augmenten més es podria declarar un episodi de contaminació de l'aire.

De moment, l'Ajuntament de Barcelona ja ha recomanat a la ciutadania que eviti desplaçar-se en vehicle privat, que utilitzi el transport públic i que faci els trajectes a peu o amb bicicleta per carrers amb poc trànsit. L'objectiu és que, així, es contribueixi a no afegir més partícules a l'atmosfera. En cas que no es disposi de cap alternativa i s'hagi de fer servir el vehicle privat, es demana utilitzar un cotxe compartit i conduir de manera eficient, com arrencar suaument, reduir la velocitat i evitar les accelerades o les frenades brusques.

Si es declara un episodi de contaminació, com que l'aire està afectat per les partícules PM10, una de les mesures seria que s'obligaria a aturar les obres per evitar generar més pols en suspensió. De fet, l'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa algunes actuacions de tipus preventiu, com regar de manera més intensiva els carrers amb més trànsit, evitar l'ús de bufadors i regar els parcs no asfaltats. Tot i això, si l'actual avís preventiu s'arribés a convertir en un episodi, no s'aplicaria, per primera vegada, la restricció de circulació als cotxes més contaminants (els vehicles dièsel més vells). Aquesta opció, vigent des del desembre, encara no s'ha activat mai perquè no s'ha declarat cap episodi de contaminació de NO2, que es relaciona amb els vehicles.

stats