Societat 26/11/2020

Argimon avisa que cal vigilar que "els Reis no portin de regal la tercera onada"

Defensa no avançar el canvi de fase pel pont i diu que aquest cap de setmana es decidirà sobre Nadal

Ara
4 min
Una parella passeja rient per un dels eixos comercials de Reus durant el Nadal en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLes últimes dades de contagis de covid a Catalunya permeten cert optimisme -s'espera que aquesta setmana hi haurà uns 7.000 positius, una dada similar a la que hi havia abans de la segona onada-, tot i que la pressió assistencial i especialment l'ocupació de les UCI no disminueix al mateix ritme. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha confiat en una entrevista a TV3 que el ritme de contagis es mantingui a la baixa i que les mesures que s'acordin de cara a les festes de Nadal puguin ser homogènies per a tot el territori. Argimon ha reiterat que treballen amb la idea de permetre trobades de fins a deu persones, tot i que el govern espanyol hagi rebaixat aquesta xifra a sis.

Argimon ha assegurat que aquesta serà una decisió que es prendrà des de les comunitats autònomes i que, en el cas de Catalunya, aquest cap de setmana es faran reunions per acabar de decidir els detalls sobre quantes persones es podran trobar, com serà el confinament perimetral i fins a quina hora s'allargarà el toc de queda. Tot i la "bona dada" actual pel que fa als contagis, el secretari considera que caldrà vigilar molt per evitar que "els Reis d'Orient no ens portin de regal la tercera onada". Una por que, ha dit, li han fet arribar molts professionals, sobretot tenint en compte que l'època de Nadal implica molta interacció.

"Si som capaços de mantenir dues setmanes més la Rt a 0,8, podríem arribar a menys de 600 casos diaris, i això permetria un Nadal molt millor", ha dit. Argimon ha avisat, en aquest sentit, que no és tan important el nombre de persones que es trobin en les celebracions com la barreja de grups en àpats successius, que és un fet molt propi de les festes. Sobre la coincidència de dos grups de convivència, ha dit que es donarà, i que per això cal prendre mesures com la ventilació, la mascareta i la distància. "Si les dades epidemiològiques evolucionen en el bon sentit, podrem fer un Nadal que ens permeti retrobar-nos amb les nostres famílies", ha coincidit la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en una entrevista a Catalunya Ràdio, en la qual també ha remarcat que serà el Govern qui prengui les decisions en aquest àmbit.

Sortir de la residència per Nadal

Pel que fa a les residències de gent gran, Argimon ha explicat que, de cara a les festes de Nadal, hi haurà un protocol per facilitar "la dignitat i la vida d'aquestes persones" i que puguin passar les festes amb les seves famílies. Argimon ha dit que hi haurà criteris fixos perquè es tracta de població fràgil, uns criteris que estan més o menys escrits. I ha avançat que les persones que marxin de les residències s'hauran de fer proves al sortir i al tornar.

Quant al toc de queda, ha assegurat que es flexibilitzarà per Nadal, però que encara està pendent de definir fins a quina hora. Argimon ha donat per fet que aquest confinament nocturn s'allargarà dos o tres mesos més perquè permet controlar dos aspectes importants: la mobilitat i la nit. Però ha insistit que un cop passi la pandèmia tothom haurà d'estar molt amatent per recuperar les llibertats perdudes: "Quan acabi aquest període, ho haurem de recuperar tot i més".

El secretari de Salut Pública també s'ha referit a la reobertura de bars i restaurants per remarcar que vigilar que es compleixin les restriccions sanitàries és competència del Govern i no dels propietaris dels locals i que, per això, ara els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana s'han compromès a estar més amatents, i que el Gremi de Restauració també entén que té una responsabilitat gran: "Estic convençut que ara hi haurà més seguiment de les mesures".

No avançar fases

Sobre la possibilitat d'avançar el canvi de fase amb el pont de la Puríssima, ha defensat que cal complir els 15 dies fixats per a la primera etapa. El canvi, ha remarcat, no s'hauria de fer abans del dilluns 7 de setembre. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va obrir la porta, la setmana passada, a aquest avançament que el secretari de Salut Pública ha demanat no fer: "Hem de ser seriosos". També ha dit que en la següent fase els centres comercials podran reobrir i que caldrà un control visual de l'aforament. "Penso que podran obrir i que anirà be", ha afegit, i ha remarcat que si es poguessin pagar ajuts econòmics segurament ara no s'estaria reobrint l'economia. "No som un país ric", ha lamentat, i ha defensat la necessitat de trobar l'equilibri entre mesures sanitàries i la crisi social i econòmica.

Argimon ha explicat que en la nova onada de cribatges massius els percentatge de positius detectats és baix. Hi estan cridades 650.000 persones i Argimon les ha animat a assistir-hi: "No ho hem de mirar només des del punt de vista individual, que dona falsa seguretat, sinó des del punt de vista del control de la pandèmia".

Sobre les vacunes, ha dit que els primers que en rebran seran persones de l'entorn de residències, treballadors essencials començant pels sanitaris i persones que viuen en institucions. Després la campanya s'obrirà a col·lectius com els de més de 80 anys.

Garantir el dret a vot

Pel que fa a les eleccions catalanes, ha remarcat que s'hauran de garantir dos aspectes: que els locals complexin amb les condicions perquè hi hagi distància de seguretat i que es garanteixi que tothom pot votar, també els positius i contactes directes que estiguin en quarantena. Un aspecte que, ha remarcat, no depèn de Salut.

stats