Primera nit de toc de queda tranquil·la a tot Catalunya

Més de 4.300 persones se salten la restricció a Barcelona però abandonen els carrers sense incidents a requeriment de la policia

2 min
Una noia fent una fotografia mentre els agents desallotgen el passeig del Born a Barcelona, en la primera nit de toc de queda

Tranquil·litat en la primera nit de toc de queda en 161 municipis, que afecta el 80% de Catalunya. En un primer balanç, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha admès que en determinades localitats s'han produït aglomeracions a les proximitats de bars i restaurants a partir de les 00.30 hores, però ha precisat que, davant del requeriment policial, la majoria de la gent ha abandonat els carrers a partir de la una.

Tant el conseller d'Interior com el tinent d'alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, han remarcat en entrevistes a RAC1 que amb el reforç policial previst per a aquesta primera nit n'hi ha hagut prou. "La valoració és bastant positiva", ha subratllat el conseller, que ha dit que al seu departament se senten "satisfets" per com ha anat la nit.

La majoria dels que es mantenien als carrers i places de la ciutat de Barcelona més enllà de la 1 de la matinada estaven de festa pel districte de Ciutat Vella i a les platges. I, en línies generals, han anat abandonant els llocs a mesura que els agents els demanaven que marxessin per la vigència del toc de queda, que de moment s'estendrà tota la setmana vinent. "Ha estat bastant tranquil i bastant seguit, estem força satisfets. No hi ha hagut incidents i al final s'ha complert el toc de queda", ha apuntat el conseller. En la mateixa línia, Batlle ha remarcat que s'ha produït un "buidatge continuat", espontani i també motivat per l'acció de la policia, que s'ha traduït en el fet que "si no ben bé a la 1, cap a les 2 de la matinada estava la ciutat pràcticament buida".

Elena ha argumentat que l'aval del toc de queda es va conèixer ahir divendres al migdia, i que entre els que han estat desallotjats dels carrers hi havia nombrosos turistes que no s'havien assabentat de la restricció. A parer seu, si la primera nit ha transcorregut sense incidents, "el que és raonable és [pensar] que les següents nits aniran millor encara".

Tot i que no s'han facilitat dades sobre denúncies, el conseller d'Interior i Batlle han subratllat que els serveis telefònics han rebut moltes menys queixes veïnals per sorolls i aglomeracions que en setmanes anteriors. Batlle, tot i que ha admès que les festes de carrer s'han pogut traslladar en algun cas a domicilis particulars, ha dit que ha estat "mínim en proporció" i s'ha pogut complir l'objectiu de reduir la interacció social en les hores en què es produeix "d'una forma més relaxada".

Una dona parlant amb els agents que demanen desallotjar els carrers pel toc de queda, a Barcelona
Tres joves abandonen el carrer instats pels agents, en la primera nit de toc de queda al Born de Barcelona

Horaris d'oci nocturn

En la mateixa entrevista radiofònica, Batlle ha dit que és partidari de replantejar els horaris de l'oci nocturn a la ciutat per avançar-ne el tancament. "No sé per què els locals d’oci nocturn no poden obrir a partir de dos o tres quarts de 8 de la tarda i fer que a la 1 es pugui haver acabat aquesta activitat", ha indicat el tinent d'alcaldia.

stats