Pandèmia

Aval judicial al toc de queda

El TSJC valida la mesura però només durant una setmana, a l'espera de la sentència del TC sobre l'estat d'alarma

4 min
El sector de l'hosteleria i l'oci nocturn ja havia tancat aquesta nit a les 00.30 hores en base a la primera bateria de restriccions de la Generalitat autoritzada pel tribunal

BarcelonaEl confinament nocturn torna a ser una realitat a Catalunya, almenys durant alguns dies. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha validat la resolució de la Generalitat que demanava poder aplicar el toc de queda entre la 1.00 i les 6.00 h en 161 municipis de Catalunya. La Fiscalia Superior no s'ha oposat a la restricció i el tribunal també ha optat per autoritzar-la, tenint en compte les "penoses" dades sobre la incidència del virus de les últimes setmanes, que han comportat que fins i tot la Unió Europea recomani evitar entrar i sortir de Catalunya. La mesura ja s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i té una vigència d'una setmana. El Govern va explicar que demanaria prorrogar-la però el TSJC ja deixa caure a la resolució que tot dependrà del que argumenti la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que anul·la el primer estat d'alarma, el text de la qual encara no s'ha fet públic. La interpretació que faci sobre el confinament nocturn pot fer improrrogable la mesura.

Com que de moment el pronunciament del TC encara no és vigent, els magistrats tiren pel dret i validen el toc de queda ideat per la Generalitat, conscients que el creixement de contagis és tan exponencial que fins i tot les "penoses" dades que el Govern adjunta al seu informe per demanar l'aval judicial per al toc de queda poden veure's "superades en qualsevol moment".

El nou informe de l'Agència de Salut Pública que el Govern ha portat al TSJC per demanar el toc de queda evidencia que en menys d'una setmana –dimarts el Govern ja n'havia presentat un altre demanant la limitació de les reunions a un màxim de 10 persones– la situació ha empitjorat, amb un "augment exponencial" dels contagis arreu del país. "Actualment hi ha una transmissió comunitària creixent, no controlada i sostinguda a totes les regions sanitàries", insisteix el Govern, que recorda que a Barcelona se superen els 600 casos per cada 100.000 habitants i al Camp de Tarragona i a Girona el mig miler. L'informe també destaca una "explosió" de casos en la franja de 15 a 29 anys, i adverteix que el virus pot tornar a "desbordar" la capacitat del sistema sanitari, sobretot a l'atenció primària i també als hospitals, on el nombre de llits convencionals ocupats per pacients covid ha augmentat un 90% respecte a la setmana anterior, i els de crítics un 170%.

Els magistrats expliquen que, tenint en compte la incidència acumulada, només poden validar les restriccions. El criteri que aplica el tribunal és que el toc de queda selectiu per municipis implica una "limitació" del dret de lliure circulació durant unes hores, però no la suspensió total. De fet, aquesta nit passada bars, restaurants i locals d'oci nocturn ja han hagut d'abaixar la persiana a les 00.30 h, després que el Govern avancés el seu horari de tancament dins una bateria de restriccions per intentar frenar l'explosió de contagis de les últimes setmanes. En aquestes noves restriccions també hi ha la limitació de reunions a un màxim de 10 persones, que també havia validat el TSJC tenint en compte el "sobtat agreujament de la pandèmia". Per la mateixa raó, la Fiscalia Superior de Catalunya no s'ha oposat a cap de les mesures que ha proposat fins ara el Govern per contenir el virus i considera que totes han estat "efectives" i "proporcionades".

Estàs d'acord que s'implanti un toc de queda per municipis?

Crítica a la "indulgència" del Govern

Si fins ara el TSJC havia optat per validar les restriccions atenent únicament als indicadors epidemiològics que li aportava la Generalitat, aquesta vegada els magistrats no s'estalvien les crítiques a la gestió que el Govern ha fet de la pandèmia les últimes setmanes. La resolució conclou que l'onada de contagis té a veure amb un augment de la interacció social de la ciutadania, però també amb l'"omissió" de mesures de control de "totes" les administracions. En aquest sentit, els magistrats critiquen que fins ara el Govern hagi estat "tolerant" i fins i tot "indulgent" a l'hora de permetre algunes activitats i comportaments –la resolució no especifica quines– i ara es vegi obligat a demanar l'aplicació del toc de queda nocturn.

L'informe de l'Agència de Salut Pública lliurat per la Generalitat posa en evidència en què ha fallat el control de les administracions. El document deixa clar que un 46,1% dels brots recents s'han produït a l'àmbit social (268). De fet, el Govern admet a l'informe que té constància de com a mínim 49 brots relacionats "amb l'oci nocturn i festivals i concerts a l'aire lliure a peu dret i tots ells produïts a partir del dia 26 de juny". També reconeix que en les trobades socials d'àmbit públic i privat de la gent jove és on "es produeix majoritàriament l'incompliment" de les mesures bàsiques de seguretat (mascareta, distància i rentat de mans) i subratlla que cal tenir en compte que la majoria de persones d'aquesta edat no estan vacunades o només han rebut la primera dosi.

La resolució del TSJC recorda al Govern que fins ara han donat llum verda a totes les mesures per frenar la pandèmia però avisa que això pot canviar en pocs dies, quan s'hagi de renovar el toc de queda. El tribunal "pronostica" que haurà de canviar de criteri a l'hora de validar les pròrrogues del confinament nocturn si ja s'ha publicat la sentència del Tribunal Constitucional que invalida el primer estat d'alarma. El fons argumental del pronunciament de l'alt tribunal encara no és clar però sí que se sap que els magistrats han declarat inconstitucional el confinament domiciliari de la població entre el març i el juny perquè consideren que una mesura tan restrictiva s'hauria d'haver fet mitjançant l'estat d'excepció i no el d'alarma. El TSJC avisa que un cop es faci pública la sentència està "obligat" a adoptar els criteris del seu superior jeràrquic, independentment de la cruesa de les dades epidemiològiques.

En aquest sentit, els magistrats també piquen la cresta a la Generalitat i li recorden que, tot i que el toc de queda que es planteja es limita a 161 municipis, "no és cap secret" que a l'hora de la veritat la mesura afecta la majoria de la població de Catalunya, igual que, encara que de moment el confinament nocturn només s'hagi demanat per una setmana, tampoc és "cap secret" que la intenció "difosa als quatre vents" del Govern és aplicar-lo "dues o tres setmanes més". És per això que els magistrats deixen entreveure que el seu aval a la mesura podria canviar a l'hora de validar les pròrrogues del toc de queda, si és que aleshores la sentència del TC ja s'ha publicat i, per tant, s'ha de complir. En funció del pronunciament del Constitucional, el confinament nocturn pot tenir les hores comptades a Catalunya, però de moment serà vigent fins divendres que ve.

stats