Es necessiten portanadons i roba d'abric: la crida d'unes mares gironines per ajudar els refugiats

La iniciativa solidària va començar amb un grup reduït de persones i en tres dies s'ha estès a nombrosos punts de Catalunya

 

Un grup de mares gironines va començar una recollida de portanadons i material com ara roba d'abric per al poble sirià impactades per les imatges de refugiats que els arribaven a través dels mitjans. En només tres dies, però, s'ha desfermat una onada de solidaritat arreu de la demarcació i també a altres punts de Catalunya amb una recollida massiva de material.

El local que els han cedit a Salt ja se'ls ha quedat petit i busquen urgentment una nau a Barcelona per centralitzar tot el que reben. La idea és enviar-ho a Turquia on una associació s'encarregarà de fer-ho arribar als refugiats de Grècia i d'altres països. Necessiten voluntaris i furgonetes i reclamen la implicació d'ajuntaments i entitats.

"Estem desbordats i impactats per la solidaritat de la gent", explicava Marta Meléndez, fundadora del grup de criança Eco-Mares i una de les impulsores de la iniciativa. Res els feia pensar que el que volien fer a títol individual, com era enviar portanadons i material bàsic als refugiats sirians, acabaria convertint-se en tres dies en tota una plataforma de recollida arreu de Catalunya.

Una crida amb força a les xarxes socials

Sabien que hi havia una entitat grega, Kos Kindness, que ho estava fent i van començar a agafar el material de coneguts i familiars per enviar-ho tot conjuntament. En només 48 hores ja hi havia gent de Barcelona i de la demarcació de Girona interessada i van decidir crear un grup de Facebook, 'SOS Síria a Catalunya. Recollida de material de criança per als refugiats' per anar informant dels diferents punts de recollida.

La crida s'ha estès com la pólvora gràcies a les xarxes socials i el WhatsApp i ara ja tenen un local de Càritas, cedit per l'Ajuntament de Salt, on centralitzar la recollida de material a comarques gironines. Hi ha punts de recollida a Banyoles, Sant Feliu de Guíxols, Vilabertran, Bordils i Amer. Fora de la demarcació, també hi ha punts de recollida al Maresme i el Barcelonès, a través de ciutats com ara Mataró i Badalona.

El portanadons, l'article més buscat

La imatge del  nen sirià ofegat en una platja de Turquia va "afectar" profundament al grup de mares, que van veure que calia fer alguna cosa urgentment. El portanadons va ser l'article que van creure més necessari. "En les imatges es veu com els refugiats fan trajectes molt llargs amb la mainada, que porten de qualsevol manera; la idea és facilitar-los el camí i que tinguin les mans lliures per carregar les coses i tenir els fills ben a prop", recorda Meléndez.

Precisament aquest article és el que menys abunda entre les donacions i per això insisteixen en la seva importància. També recullen roba d'abric de nens, sabates, mantes, tendes de campanya de muntatge fàcil, bolquers, tovalloletes, raspall de dents i biberons, entre d'altres.