Societat 19/01/2021

L'Estat declara zona catastròfica Madrid i set comunitats més pel temporal 'Filomena'

El consell de ministres aprovarà un segon acord més endavant amb la quantificació dels danys

Núria Rius Montaner / Ot Serra
2 min
Espectacular imatge de la Porta d'Alcalà de Madrid

MadridEl consell de ministres d'aquest dimarts ha aprovat la declaració de zona afectada greument per una emergència de Protecció Civil, fins ara anomenada zona catastròfica, en aquells territoris –vuit comunitats en total– afectats de manera més severa pel temporal de neu i vent Filomena, que va passar la setmana passada per tota la Península. Uns quants territoris, amb la Comunitat de Madrid al capdavant (un dels més afectats), van sol·licitar al govern espanyol la declaració de zona catastròfica. Les comunitats declarades són: Astúries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Andalusia, l'Aragó, Madrid, la Rioja i Navarra.

En un primer moment el govern es va mostrar reticent a adoptar la mesura, malgrat que després va rebaixar el to i el mateix ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va confirmar que s'estudiaria. La mesura està prevista al Sistema Nacional de Protecció Civil i el govern la pot aprovar d'ofici sense haver de rebre la petició formal dels territoris afectats.

El temporal Filomena va mantenir en alerta el centre de la Península, amb una nevada que feia més de cent anys que no s'hi veia, amb gruixos de neu de fins a 60 cm. Aquesta mesura preveu que administracions locals, empreses i ciutadans puguin rebre ajudes i compensacions segons com els hagi afectat el desastre. La portaveu del govern, María Jesús Montero, ha explicat en roda de premsa que en l'acord d'aquest dimarts no es quantifiquen els danys ocasionats perquè encara els està detallant el ministeri de l'Interior, en coordinació amb els territoris afectats. Quan es tingui tota la informació s'aprovarà un segon acord amb les mesures concretes.

La també ministra d'Hisenda ha assenyalat que s'ha decidit fer d'aquesta manera per "agilitzar el conjunt dels procediments" i perquè algunes de les mesures no es retardin. En aquest sentit, l'acord ja preveu ajudes per pal·liar danys personals, en concret en els supòsits de defuncions i d'incapacitat causades directament pel temporal de neu i fred. Segons ha informat Montero, es poden sol·licitar compensacions per danys materials a l'habitatge, en establiments industrials, mercantils, agraris, marítims i pesquers, turístics i d'altres serveis.

A més, l'acord faculta els ministeris de Treball i de Seguretat Social a establir que les hipotètiques indemnitzacions que s'hagin de pagar per suspensions de contractes vagin a càrrec del fons de garantia salarial, perquè són considerats de força major. A més, el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) podrà autoritzar que el temps d'atur no computi a efectes de no consumir els períodes màxims de percepció establerts i podrà autoritzar que rebin prestacions els treballadors que no tinguin períodes de cotització suficients per tenir-hi dret. També es podrà exonerar els empresaris d'abonar les quotes de la Seguretat Social mentre duri el període de suspensió d'un contracte laboral, que sí que es considerarà com a cotitzat pel treballador.

stats