El cap dels Mossos, Manel Prat: "No dimitiré, l'operació al Raval va ser més o menys correcta"

El director general dels Mossos defensa la detenció violenta de l'empresari del Gaixample mort hores després. "No m'agraden les imatges, però tampoc m'agraden les baralles al carrer", diu en una entrevista a Catalunya Ràdio. Qualifica de "xantatge" l'acord amb ERC per retirar les pilotes de goma

"Estic a disposició del conseller d'Interior i del president de la Generalitat. Alguna vegada he presentat la dimissió i no ha estat acceptada, però aquesta setmana, no. Tret que apareguin noves proves, entenem que [l'actuació dels Mossos pel cas Raval] és una operació més o menys correcta". El director general dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, ha defensat amb contundència la seva gestió al capdavant del cos en una entrevista a Catalunya Ràdio després de les crítiques que ha rebut els últims dies dels grups de l'oposició, que demanen el seu cessament especialment per la mort d'un empresari del Gaixample hores després d'una detenció violenta dels Mossos al Raval. "El conseller Espadaler manté la confiança en la meva persona i crec que les tres potes –conseller, director general i comissari en cap– formen un gran equip", ha remarcat.

Les imatges i els cops al cap

Les imatges que han aparegut mostren un grup d'agents reduint l'empresari Juan Andrés Benítez en un carrer de Ciutat Vella i ara la jutge mira d'aclarir si l'actuació va ser negligent. Hi ha 8 mossos imputats després que la Policia espanyola hagi denunciat cinc cops al cap al detingut. Ni els cops al cap, ni els cops quan el detingut ja està immobilitzat estan permesos.

Amb tot, Prat insisteix que els vídeos demostren que Benítez "no està reduït" en el moment que rep els cops i que tampoc "no es pot despendre que els cops vagin directament al cap". Afegeix, a més, que tots els testimonis han assegurat que l'empresari estava "fora de si" en el moment de la detenció. La conselleria d'Interior qüestiona la investigació de la policia espanyola i posa com a exemple la transcripció de la trucada que Benítez va fer per avisar la Guàrdia Urbana. La transcripció de la policia deia "se estan quedando" i els Mossos mantenen que deia "estoy sangrando".

"No m'agraden les imatges però tampoc m'agraden les baralles al carrer"

Com ja va dir el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i també ha dit l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, Prat també admet que no li agraden les imatges de la detenció violenta. Insisteix, però, que de la duresa de les imatges no se'n pot despendre una actuació negligent. "És difícil veure les imatges i que es puguin acceptar, però el que no podem acceptar és que hi hagi males pràctiques".

"No m'agraden les imatges però tampoc m'agrada que hi hagi baralles al carrer, la policia ha de fer la seva feina", ha afegit Prat. "Hi ha moments, que afortunadament són pocs, que la policia ha d'immobilitzar el detingut, no tant per fer mal, sinó per estovar-lo i poder-lo emmanillar", ha explicat. "La del Raval és una actuació complicada, però que s'hi podria trobar tothom", conclou.

La imatge dels Mossos

El cap dels Mossos d'Esquadra admet preocupació per la imatge del cos després dels últims casos polèmics i és per això que els últims dies ha "intensificat molt més" les visites a les comissaries de policia per tranquil·litzar els agents. Prat està recorrent el país de punta a punta per animar-los. "Hem de vetllar que els Mossos tinguin garanties processals, que no hi hagi judicis paral·lels i que la policia tingui confiança per fer la seva feina". Diu, però, que més enllà del debat mediàtic, els Mossos "rebem més mostres d'afecte cada dia que no pas crítiques".

La comissaria del Raval

En total, hi ha 13 mossos imputats a la comissaria de Ciutat Vella per diferents casos, 8 dels quals apartats, els del cas Raval. "Són fets diferents i no es poden equiparar els casos". "És lògic que hi hagi denúncies creuades entre ciutadans i el fet que estiguin imputats no és més que una garantia processal perquè es puguin defensar", afirma Prat, que creu que és normal que hi hagi més casos controvertits perquè és la comissaria amb més activitat. "El districte de Ciutat Vella és peculiar per la seva composició i densitat humana, és la comissaria on hi ha més activitat policial". El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va ratificar aquest dimecres el seu suport al cap dels Mossos després de ser qüestionat per l'actuació de la policia catalana en el cas Raval. "En aquest moment difícil i delicat compta amb tot el meu suport i el del Govern", va dir Espadaler en la sessió de control al Govern. "L'actuació del Raval és una actuació excepcional. Fent una valoració de tota la feina que he fet els tres últims anys, crec que és positiva. En aquest temps, els fets delictius s'han reduït un 6%", ha dit avui Prat.

Les pilotes de goma i el cas Quintana

CiU i ERC van acordar aquest dimecres la retirada "immediata" de les pilotes de goma. Els dos grups van pactar trobar una alternativa a aquests projectils abans del 30 d'abril de l'any vinent. L'acord evitarà que ERC se sumi a la resta de l'oposició per demanar la destitució de Manel Prat al Parlament.

El cap dels Mossos ha qualificat l'acord de "xantatge" tot i que ha dit que no se sent "moneda de canvi" i que la retirada de les pilotes de goma no està relacionada amb el cas Quintana perquè, de fet, ha dit, fa un any ja va apuntar que "tenien poc recorregut". Ara caldrà veure quin és el pla B. La conselleria d'Interior defensa l'actual model policial, que aposta per "la distància" per contenir els violents, a diferència d'altres policies que es decanten "pel cos a cos". Tot fa pensar que els Mossos apostaran pels projectils viscoelàstics amb el suport del canó d'aigua, que els Mossos han desenterrat després d'anys de no fer-lo servir. "Les pilotes són un mètode de treball una mica antic, convindria adaptar-nos als temps. Però no ens podem adaptar perquè la policia sigui més feble", ha dit Prat.

Pel que fa al cas Ester Quintana, la dona que va perdre un ull al centre de Barcelona durant la manifestació per la vaga general, Prat es manté inflexible: "La ferida de la senyora Quintana continuem defensant que no està provocada per una pilota de goma".

És pel cas Quintana que Prat va presentar la seva dimissió a l'aleshores conseller d'Interior Felip Puig. "La dimissió la presento perquè en dues ocasions no vam dir tota la veritat perquè no la sabíem. No vam mentir. Hem volgut ser molt transparents des del primer moment, i s'han de conjugar tots els temps, el mediàtic, el polític, el judicial, i això fa que no acabi de ser del tot precisa la informació que es té".