Societat 28/10/2020

Els Mossos desallotgen l’emblemàtica casa Buenos Aires de Vallvidrera

L'edifici feina un any i mig que estava autogestionat per un grup de veïns que vol evitar que s'enderroqui

C.m.
2 min
La coneguda com a Casa Buenos Aires, a Vallvidrera, és un edifici modernista construït a finals del XIX.

BarcelonaDos desallotjaments al mateix edifici en un sol dia. Els Mossos d’Esquadra van desocupar ahir dimecres per partida doble l’emblemàtica casa modernista Buenos Aires, a Vallvidrera. Primer, a les 11 del matí, quan van executar l’ordre de desnonament de l’edifici tot i la resistència de desenes de veïns, amb moments de tensió inclosos. I, després, a les 9 del vespre, quan una manifestació al voltant de la finca va distreure el dispositiu policial que protegia la casa i una cinquantena d’activistes van tornar a ocupar el jardí de la Buenos Aires després de caminar pel bosc. Finalment, els Mossos van aconseguir expulsar-los, i un segon intent va ser fallit.

Així, va quedar buit un edifici que des de feia un any i mig havien ocupat una vintena de joves per evitar que els propietaris de la finca, la congregació religiosa Pares Paüls, enderroquin l'emblemàtic edifici per fer-ne un hotel. De fet, la Buenos Aires en els seus inicis havia sigut un hotel, pels volts del 1886, però va acabar sent una residència d’ancians fins a l’any 2012.

El d’ahir va ser el segon intent de desallotjar la Buenos Aires en menys de dues setmanes. El 15 d'octubre els Mossos van fer acte de presència, però llavors no van poder superar la mobilització veïnal que ho va intentar evitar. Qui també ha intentat evitar-ho és l’Ajuntament de Barcelona, que el juliol va engegar el procediment per comprar la casa i mantenir-la com a espai per a gent gran. Un procés que encara està en marxa: està previst començar al novembre el procés d’expropiació, segons la tinent d’alcaldia Janet Sanz. L’alcaldessa, Ada Colau, va afegir que la propietat "s'ha negat a negociar" tot i saber que hi ha el tràmit obert.

El pla de l’Ajuntament té el suport d’ERC, JxCat, els comuns i la CUP, que dimarts van registrar al Parlament una proposició en contra del desallotjament. De fet, JxCat va condemnar la desocupació de la Buenos Aires i, després, un conseller del seu partit, Miquel Sàmper, va autoritzar el dispositiu policial. Això va encendre Colau, que va titllar el desplegament de "totalment desproporcionat".

stats