Societat 13/05/2019

Desmantellen a Constantí la fàbrica clandestina més gran de tabac a Espanya

En només un dia podia elaborar gairebé mig milió de paquets falsificant fins a 13 marques diferents

Efe
2 min

BarcelonaLa Policia Nacional ha detingut 22 persones en una operació en què ha desmantellat a Constantí, al Tarragonès, una fàbrica clandestina que falsificava fins a 13 marques de tabac i que tenia una capacitat de producció inaudita a Espanya, ja que podia elaborar gairebé mig milió de paquets en només un dia. Segons ha informat la policia espanyola, la xarxa portava el tabac a granel des de Bulgària i, una vegada a Espanya, el transformava en cigarrets a la nau de Constantí, on els manufacturers, arribats per carretera des d'altres punts d'Europa, vivien en total clandestinitat, amb les portes tancades, sense finestres, sense mòbils i sense comunicació amb l'exterior.

L'organització disposava de tres naus industrials: dues a Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental), que utilitzaven com a magatzem, i la de Constantí, utilitzada com a fàbrica il·lícita de cigarrets en campanyes intensives de pocs mesos, cosa que dificultava la seva localització. La fàbrica, amb un sistema sofisticat per insonoritzar el soroll de les màquines, tenia tanta capacitat de producció que en un sol dia era capaç de manufacturar prou paquets per completar la càrrega d'un camió com el que els agents van intervenir a Sevilla, que transportava un total de 437.500 paquets, amb un valor de 6,5 milions d'euros.

La Policia Nacional i els funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària van seguir el rastre d'aquesta organització durant dos anys, ja que el líder del grup havia creat una xarxa de negocis legals en els quals emparava la seva activitat criminal, per la qual cosa els investigadors van haver de fer un treball minuciós per desxifrar quina part de l'activitat era legal i quina no. De fet, el líder del grup va crear una xarxa d'empreses dedicades a la construcció d'habitatges, el transport per carretera de mercaderies i la compra d'empreses a l'estranger, amb més de 200 treballadors en la construcció d'habitatges de luxe, tant a Espanya com a Bulgària, i amb camioners d'empreses espanyoles i internacionals.

Etiquetat en castellà i anglès

El tabac, tant en cigarrets com per a pipes d'aigua, estava etiquetat en castellà i anglès, i tenia com a destí Galícia, Andalusia, el Regne Unit i Alemanya, on arribaven en transports que adoptaven nombroses mesures de seguretat, fins al punt que feien canvis de remolc en zones despoblades. En la investigació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 5 de Sabadell, la policia espanyola ha detingut 22 persones, 15 de nacionalitat ucraïnesa -la majoria de manufacturers arribaven d'aquest país-, dos de nacionalitat búlgara, tres espanyols, un moldau i un marroquí. Segons la Policia Nacional, com que el tabac arribava a granel des de Bulgària, sense passar els pertinents controls duaners, la xarxa està acusada dels delictes de contraban, contra la propietat intel·lectual, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal i contra la hisenda pública.

stats