Societat 26/03/2021

Detingut un lladre que intentava drogar cambrers als bars

En un dels casos l'home va deixar la víctima marejada per una substància a la beguda

2 min
Agents dels Mossos a Barcelona en una imatge d'arxiu.

BarcelonaUn avís de fa una setmana va posar en alerta els Mossos d’Esquadra. La cambrera d’un bar de la Zona Franca de Barcelona va denunciar el 17 de març que un home li havia robat els diners de la caixa registradora i els seus objectes personals aprofitant que s’havia marejat. Els agents van revisar les imatges de la càmera de seguretat del bar que enfocava la barra i de seguida van sortir de dubtes: en un moment de distracció de la dona, el lladre va posar una substància a la beguda que es prenia ella i que estava sobre el taulell. Quan la substància va afectar la treballadora, que va quedar semiinconscient i es va arraulir darrere la barra, l’home va cometre el robatori colant-se al taulell fent-se passar pel tècnic de la màquina del cafè, cosa que no va aixecar sospites entre els clients.

La submissió química –drogar les víctimes– “no és habitual” com a mètode per cometre robatoris, explica el subcap de l’àrea d’investigació criminal dels Mossos a Barcelona, l’inspector Josep Naharro. Per això la policia va difondre una foto del lladre –extreta de les imatges de vídeo de la càmera del local– entre els cossos de seguretat i va començar a contactar amb els cambrers de bars que les setmanes anteriors també els havien fet arribar que els havien robat. La imatge ha donat doble resultat. D’una banda, un guàrdia urbà ha vist aquest matí l’home a l’Hospitalet de Llobregat i ha avisat els Mossos. De l’altra, els treballadors de tres altres bars –dos més de Barcelona i un d’Esplugues– han reconegut el lladre com el presumpte autor dels robatoris que havien denunciat.

La detenció no ha sigut fàcil perquè l’home ha facilitat a la policia sis identitats diferents i la documentació personal que portava era d’Eslovènia. L’han hagut de traslladar a comissaria i allà, gràcies a les empremtes, l’han vinculat amb el seu historial. L’home, de 46 anys i nacionalitat marroquina, tenia antecedents per altres delictes similars.

Una possible relació a València

A Catalunya no consta que ja hagués intentat aplicar aquest modus operandi, però els Mossos analitzen la seva possible relació amb València, on també hauria posat una substància a la beguda d'una víctima abans de robar-la. De fet, a diferència dels fets del 17 de març a la Zona Franca –que es qualifiquen de robatori violent–, els tres altres casos que la policia li atribueix es consideren furts perquè fins ara la investigació no ha pogut demostrar que l’home fes servir la tècnica de la droga a la beguda, tot i que almenys una víctima ha dit que es va marejar.

Un altre interrogant és quina substància utilitzava, vinculada amb els somnífers. Quan l'han detingut, el lladre portava diversos medicaments, com ara hipnòtics, sedants i relaxants musculars, i Naharro diu que els Mossos estan pendents de l’anàlisi del laboratori per aclarir-ho. L’home actuava a primera hora del matí, quan els bars obrien, i entre els quatre robatoris hauria obtingut menys de 1.000 euros.

stats