Abusos a l'Església

Detingut un monjo del monestir de Poblet acusat d'abusos sexuals a una nena de 5 anys

Fonts del centre expliquen que el religiós de 68 anys, ja en llibertat amb càrrecs, hauria confessat haver fet un sol tocament

3 min
El monestir de Poblet, font de litigi entre el govern català i espanyol, en una imatge recent.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra van detenir dimecres un monjo de 68 anys del monestir de Poblet per una denúncia d'abusos sexuals a una nena de 5 anys. El religiós, segons fonts del monestir, hauria reconegut haver fet un sol tocament. Segons un comunicat que ha emès el mateix monestir, els fets van passar el 15 d'agost. El monjo ha quedat en llibertat amb càrrecs aquest migdia, i ara serà el jutjat de primera instància número 3 de Valls l'encarregat de dur a terme la investigació. De moment, s'haurà de presentar periòdicament als jutjats, se li ha retirat el passaport i té prohibit acostar-se a menys de 200 metres de la nena. L'abat de Poblet, Octavi Vilà, va informar el mateix dimecres el Vaticà dels fets ocorreguts.

La detenció del monjo es va fer ahir a les 12.30 hores a la comissaria de Valls per un delicte contra la llibertat sexual. Segons fonts del monestir, després de la missa del dia 15 -festivitat de Santa Maria- una família amb un fort lligam amb Poblet va quedar-se parlant amb dos monjos, amb qui tenien una relació de confiança. "No era un espai reservat, hi havia molta gent", especifiquen des del centre per ubicar l'escena. Mentre un monjo parlava amb els adults, el detingut va posar-se "a jugar" amb la nena. Un turista alemany ho va veure i, segons aquestes fonts, després de dos o tres minuts observant l'actitud del monjo va fer una fotografia en què la nena de 5 anys apareix amb la faldilla aixecada. Poc després, i havent-se assessorat legalment al seu país, va fer la denúncia als Mossos d'Esquadra sobre els fets que havia presenciat. "A aquest turista va semblar-li que l'actitud del monjo no era l'adequada", detallen fonts de Poblet, que afegeixen que s'ha actuat amb la màxima prudència, perquè així ho fixa l'Església, esquitxada per múltiples casos d'abusos i pederàstia durant els últims anys. Malgrat que el monjo hauria reconegut un tocament a la nena, segons les mateixes fonts, la mare de la criatura hauria dit als Mossos que no va passar res. En el recull de declaracions dut a terme per la policia autonòmica, encara falta el testimoni del segon monjo que estava parlant amb la família.

Un cop el monestir va tenir coneixement de la detenció, l'abat Vilà va informar la resta de la comunitat i es van prendre tres mesures immediates. En primer lloc, s'ha prohibit cautelarment al monjo "exercir d’ara endavant els seus drets capitulars, realitzar qualsevol activitat pastoral i abandonar la clausura". En segon lloc, s'ha obert una investigació canònica, d'acord amb la legislació civil, per poder remetre un informe dels fets a la Congregació per a la Doctrina de la Fe com més aviat millor. Finalment, el monestir manifesta la seva voluntat de "col·laboració plena" amb els Mossos d'Esquadra i les autoritats judicials per aclarir els fets relacionats amb el membre de la seva comunitat i "depurar les responsabilitats que se'n poguessin derivar". Això sí, remarquen en la nota emesa que respecten sempre "el dret a la presumpció d'innocència de l'acusat".

Més enllà de les mesures que ha pres el monestir respecte a l'acusat i la investigació que es durà a terme, també s'ha transmès un missatge de "solidaritat i suport" a totes les persones que es puguin sentir afectades pels fets, sobretot els familiars de la menor. "Ens dol profundament aquesta situació i manifestem de manera contundent el compromís i la voluntat de lluitar contra tota mena d'abusos a l'Església", diu el text fet públic. "Aquest monestir, lloc estimat pels catalans i gent d'arreu del món per l'acollida religiosa i cultural que s'hi presta, amb les oportunes mesures de prevenció que s'hi estan implementant, ha de ser un lloc absolutament segur per a la infància i la joventut", conclou el comunicat.

Múltiples denúncies

Aquest cas arriba després que altres institucions eclesiàstiques catalanes hagin hagut d'afrontar situacions similars. L'abadia de Montserrat ha tingut tres casos recentment. El primer es va destapar el 2019 quan es va fer públic que el monjo Andreu Soler, fundador del moviment escolta, va abusar, mínim, d'una dotzena de menors. L'ARA va informar uns mesos més tard que el cap de l'Escolania als anys 60, Valentí Torra, també havia comès abusos sexuals a menors. Finalment, a principis de juliol d'aquest any es va denunciar el monjo G.S.V., de 40 anys, per abusos a un noi de 17 anys.

Al febrer l'ARA ja va explicar el cas de mossèn Manuel Fuentes, canonge arxiver de la catedral de Tarragona i director de l’arxiu històric arxidiocesà tarragoní, denunciat per abusos a un menor fa 20 anys. Els fets van passar al monestir de Santes Creus.

stats