Societat 13/05/2018

“Per a mi era Déu”: una secta en un centre de teràpies alternatives

L’Audiència de Barcelona condemna a 23 anys de presó el terapeuta de Sabadell que abusava sexualment dels pacients

Enric Borràs
4 min
El terapeuta acusat, abans de començar el judici a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaAïllament de l'exterior, denigració del pensament crític, mentides, control del llenguatge i de l'alimentació, abusos verbals, emocionals i espirituals... Un informe pericial fet pel psicòleg especialista en sectes Miguel Perlado acredita que el centre de teràpies alternatives que dirigia a Sabadell un home condemnat a un total de 29 anys de presó per abusos sexuals a sis pacients funcionava "com una deriva sectària de tipus pseudoterapèutic".

L'home ja acumula dues sentències: una de sis anys de presó dictada fa dos anys per abusos sexuals a dues pacients, i una altra, que s'ha fet pública avui, de 23 anys de presó per abusos a quatre pacients més –dos dels quals van treballar per a ell–. De la noia que va acabar treballant al seu centre en va començar a abusar als 14 anys i ho va fer durant una dècada sencera. Del noi, que també va arribar a treballar puntualment al centre, també en va començar a abusar d'adolescent, als 15 anys, i ho va fer durant 26 anys.

El judici es va fer a porta tancada, però l'ARA ha pogut accedir a una part de l'informe pericial del psicòleg aportat per l'acusació particular, que dona pistes sobre com s'ho hauria fet el terapeuta per sotmetre la voluntat de les víctimes durant tant de temps. El document és una de les peces clau en què el tribunal s'ha basat per redactar la sentència, i indica que les víctimes el veneraven tant que per a elles era un ésser superior. "Per a mi era Déu i ho sabia tot", va afirmar una de les víctimes. Una altra va anar més enllà: "Era com un Déu, i jo era el seu esclau", va dir per definir la relació que tenien.

Prometia curar-ho tot

L'home, sempre segons els testimonis que consten a l'informe, es presentava com un ésser més "evolucionat" capaç de curar-ho tot amb massatges energètics, homeopatia i altres teràpies. "En teoria treia totes les malalties", fins i tot tumors, càncers, al·lèrgies i addiccions, segons les víctimes. El terapeuta deia que els metges eren "uns veterinaris" i que no s'havien de prendre medicaments i antibiòtics. "Trèiem okupes dels cossos dels pacients", va dir la noia que va treballar per ell, referint-se a esperits de morts. "Et feia sentir especial, escollida, que t'ajudaria a desenvolupar capacitats de curació", va assegurar a les entrevistes amb el psicòleg.

Però la seva manera de curar incloïa una actitud molt agressiva amb els pacients, insultant-los a crits, tot i que assegurava que tot allò no ho deia "a la persona" sinó "al cervell", i que ho feia perquè calia arribar "al cor" i a "l'ànima". Això també ho feia als més pròxims, entre els quals hi havia les víctimes dels abusos, que a més humiliava davant tothom a les sessions de grup. "T’enfonsava amb aquesta manera de fer i després et tractava amb molt bones paraules", segons una de les víctimes.

Fins i tot prometia teràpia a base de sexe. "Sempre deia d'anar a un hotel i tenir relacions vuit o nou hores seguides perquè tingués orgasmes continus i descobrís què era l'amor universal", va dir una de les víctimes. Una altra va explicar que després de cada taller –els caps de setmana en solien fer– s'enduia una noia. Una vegada s'hi va intentar resistir, en un curs a Mallorca. "Al final, a les cinc de la matinada, vaig accedir-hi –va admetre–: sabia que si hi accedia, l'endemà m'afalagaria i, si no, em tocaria un dia d'aguantar insults".

Segons la sentència, el terapeuta prometia que els seus "massatges energètics" servien per recarregar l'"energia" de la víctima i ajudar-la en tot, fins i tot en els estudis i l'autoestima. Deia que eren part de la "teràpia" i necessaris per a la seva "curació". El terapeuta era torner, però es va començar a formar com a terapeuta als 50 anys fent cursos d'homeopatia i reflexoteràpia.

Els psicòleg ha identificat maniobres del terapeuta per aïllar progressivament les víctimes de la família i dels amics. A l'informe consta que van explicar que els demanava que no expliquessin el que feien al centre, perquè no ho podien entendre. La gent de fora era "una societat menys evolucionada". També els criticava si miraven la televisió, els deia quines parelles sentimentals els convenien i quines no i fins i tot els prohibia beure alcohol i menjar productes làctics.

El control no s'acabava aquí. Enregistrava àudios que feia escoltar a les víctimes a casa, abans d'anar a dormir, i després els feia preguntes per assegurar-se que ho havien fet. Segons el psicòleg, feia perdre l'autonomia als pacients fins que eren incapaços de fer gairebé res sense consultar-l'hi: des de decidir què menjar a triar estudis, canviar de feina o escollir parella. També els criticava si no anaven sovint al centre, cada dia o gairebé cada dia, i no participaven en les activitats que organitzava els caps de setmana.

Tres de les víctimes, segons l'informe, tenen símptomes d'estrès posttraumàtic i es vincula directament "a l'experiència d'abús" viscuda al centre de teràpies alternatives. La quarta denunciant hauria patit "una reacció d'estrès agut" perquè va tenir una relació molt més curta amb el centre.

L’última condemna s'ha de sumar a una altra d'anterior, de sis anys de presó, pels abusos del terapeuta a dues pacients més. En concret, el tribunal ara el declara culpable de dos delictes d'abusos sexuals amb penetració i de dos més d'abusos sexuals sense penetració. En el cas dels primers, tampoc podrà acostar-se a les víctimes a menys d'un quilòmetre durant set anys –quatre i tres anys en les altres dues–. A més, l'abusador haurà de complir un programa d'educació sexual i pagar 138.000 euros en indemnitzacions.

stats