Societat 01/07/2019

Afers Socials demana responsabilitat i no condemnar tot un col·lectiu per les agressions sexuals comeses per 3 'menes'

Internats tres mesos els dos menors acusats de violar una jove a Canet

Acn
3 min
Georgina Oliva: “Dispersar els menors per Catalunya evita que hi hagi guetos”

BarcelonaDesprés de les dues agressions sexuals comeses per tres 'menes' a Canet de Mar i al Masnou, la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha demanat no condemnar tot el col·lectiu de menors estrangers no acompanyats. "Tots plegats hem de ser responsables i evitar que de tres casos particulars s'elevi a tot un col·lectiu", ha dit a Catalunya Ràdio. Oliva ha condemnat rotundament els fets i ha demanat "no generalitzar".

Segons ha dit, hi ha 4.200 menors estrangers tutelats ara mateix per la Generalitat. "Jo el que temo és que no puguem fer una acollida amb garanties", ha dit quan li han preguntat si té por que aquests dos casos provoquin rebuig social. La secretària ha apuntat que un dels tres menors implicats sí que va mostrar un comportament "més disruptiu" al centre, però els altres actuaven amb normalitat.

Oliva ha apuntat que l'acollida d'aquests menors "no està exempta de problemàtiques i dificultats", però ha insistit que, "en la immensa majoria de casos", la inclusió social d'aquests joves "es produeix de manera satisfactòria". Ha explicat que ja fa temps que treballen en programes de prevenció de les violències masclistes als centres de protecció, però ha negat que es pugui dir que els protocols han fallat per tres casos de 4.200 menors. "És molt difícil preveure quines accions cometrà una persona en un futur", ha assenyalat.

Segons Oliva, les agressions sexistes no poden passar inadvertides, s'han de treure a la llum i s'han de denunciar. De fet, el Govern es personarà com a acusació particular, però ha demanat parlar "del què i no del qui". Malgrat tot, ha reconegut que "hi ha qui vol portar el debat cap a les característiques d'aquests joves".

"Aïllar els conflictius de la resta"

Per la seva part, l'alcaldessa de Canet de Mar, Blanca Arbell, ha demanat penes més dures per als menors que delinqueixin. Ha assegurat que un dels 'menes' detinguts ja havia protagonitzat altres incidents al municipi: "La llei és tan tova que els retenen 12 hores i els tornen al centre d'acollida". Arbell ha dit que la situació provoca un perjudici per a la resta de menors tutelats i ha reclamat que es pugui "aïllar els individus conflictius de la resta de joves i de la societat".

L'alcaldessa ha afirmat que la majoria dels 50 'menes' que s'allotgen a Canet treballen per integrar-se de manera ràpida i responsable. Per això ha reclamat no estigmatitzar tot el col·lectiu. El 'no és no' i el 'volem acollir', ha defensat, han de ser "compatibles".

Mig miler de persones condemnen l'agressió

La riera de Canet de Mar s'ha omplert de gom a gom aquest vespre per condemnar l'agressió sexual dels dos menors a una jove, major d'edat, la matinada de dissabte, quan la van atacar després de les barraques de Festa Major. Més de mig miler de persones han mostrat el seu suport a la víctima i han condemnat qualsevol agressió masclista. Col·lectius feministes han demanat desvincular-ho dels menors tutelats. "Són agressions masclistes, que venen d'arreu, de qualsevol persona i nacionalitat. No és necessari barrejar-ho. Si no fossin menors tutelats, no es faria referència a detalls de la seva vida", ha defensat l'entitat Madràgora de Canet.

Internats tres mesos els dos acusats

Precisament aquest dilluns el jutge de guàrdia de menors ha acordat l'ingrés en règim tancat en un centre de justícia juvenil durant tres mesos prorrogables per als dos menors detinguts acusats de violar una jove a Canet de Mar i gravar-ho la matinada de dissabte.

stats