Societat 18/04/2016

"La llei d'habitatge que vol recórrer el PP salva vides"

La PAH comença a sumar col·lectius en defensa de la llei contra els desnonaments i la pobresa energètica amb una concentració a Barcelona i 50 més a tot l'Estat

Arnau Garcia
2 min
Les entitats que donen suport a la campanya es concentren davant la seu del PP

Barcelona"Aquesta llei salva vides". Amb aquesta premissa els Bombers Indignats, entre altres col·lectius, han donat suport a la campanya en defensa de la llei contra els desnonaments i la pobresa energètica de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) i l'Observatori DESC. La PAH ha exhibit múscul aquest dilluns davant la seu del PP a Barcelona, on ha reunit un centenar de persones, a més d'organitzar prop de 50 protestes més en ciutats de tot l'Estat, entre elles Girona, Palma, València o Madrid.

També s'han sumat a la campanya la Taula del Tercer Sector, la cooperativa Som Energia, les Treballadores Socials de Catalunya, la Confederació d'Associacions de Veïns de Barcelona (CONFAVB) i la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC), a més dels Bombers Indignats.

D'aquesta manera, la PAH dóna el tret de sortida a una campanya d'adhesions a la llei 24/2015, aprovada pel Govern, perquè assegura que és la "més garantista d'Europa en temes d'habitatge". El seu portaveu, Carlos Macias, ha assegurat que "al PP no li agrada aquesta llei perquè funciona" i perquè "toca els privilegis dels seus amics per garantir drets per a tothom". La PAH ja va denunciar la setmana passada que creuen que l'executiu de Mariano Rajoy la vol suspendre aquest mes d'abril.

Els motius de les entitats

A més dels Bombers Indignats, cinc col·lectius ja han mostrat suport a la campanya de la PAH, l'APE i l'Observatori DESC en una concentració davant la seu del PP de la capital catalana. Ha estat, precisament, un representant d'aquest col·lectiu de bombers qui ha afirmat que part de víctimes mortals d'incendis estan vinculades a la pobresa energètica.

"Molts desnonaments provoquen suïcidis" i aquests suïcidis han augmentat un 44% des de l'esclat de la crisi, ha dit el representant dels Bombers Indignats. A més a més, ha recordat els casos d'incendis provocats per persones en situació de pobresa energètica que volien escalfar-se. "Amb una sola persona que no mori gràcies a aquesta llei ja valdria la pena", ha conclòs.

També ha participat a l'acte la Taula del Tercer Sector. El seu director, Toni Codina, ha coincidit que "amb aquesta llei es juguen la vida milers de famílies". "Ens juguem la dignitat com a país", ha afegit. Per la seva banda, des de la cooperativa Som Energia s'ha instat la ciutadania a organitzar-se "al marge de l'oligopoli de les grans companyies energètiques".

stats