Societat 13/04/2020

Illa assegura que s'ha arribat al pic i fixa l'objectiu de doblegar la corba aquesta setmana

El ministre es reuneix aquesta tarda amb els consellers de Salut per "reforçar la coordinació"

Ot Serra
2 min
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa a la Moncloa

MadridL'endemà d'una tensa reunió de Pedro Sánchez amb els presidents autonòmics, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, es reunirà aquesta tarda per videoconferència amb els consellers de Salut de les comunitats. "Traslladarem el mateix que va traslladar el president. La idea central és que el govern espanyol vol reforçar la coordinació amb les comunitats autònomes", ha afirmat Illa en roda de premsa des de la Moncloa, coincidint amb l'arrencada de la cinquena setmana d'estat d'alarma. El ministre ha volgut posar en context les noves xifres de contagis i ha assegurat que Espanya es troba al pic, i que l'objectiu d'aquesta setmana és doblegar la corba. Aquest dilluns s'han comunicat 517 noves morts i 3.477 contagis, que situen els increments en un 3% i un 2,1%, respectivament.

La novetat d'aquest dilluns és que alguns sectors econòmics es reincorporen a la feina. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, també ha comparegut per valorar el desenvolupament de la jornada, marcada pel repartiment de mascaretes al transport públic a les comunitats autònomes que no tenen festiu el Dilluns de Pasqua. Marlaska ha assegurat que no s'ha produït cap "incident destacable", que el trànsit ha sigut "escàs i raonable" i que aquest dimarts continuaran les entregues. El titular d'Interior ha informat que s'han establert 1.500 punts de repartiment amb 4.500 efectius de policia estatal, autonòmica i municipal i voluntaris de la Creu Roja i Protecció Civil. Dimarts s'incrementaran a 6.000 els efectius, amb més de 2.000 punts.

Els periodistes han insistit sobre la mortalitat a les residències de gent gran, on les dades són confuses i no es comptabilitzen amb el mateix criteri totes les víctimes mortals. Illa ha asseverat que s'ha demanat a les comunitats autònomes "informació addicional" i ha subratllat la "prioritat i sensibilitat" del govern espanyol amb aquests espais. Tampoc ha aportat llum el ministre de Sanitat en relació amb l'arrencada de l'enquesta de seroprevalença a unes 60.000 famílies –començarà els "pròxims dies", ha apuntat–, ni tampoc sobre els tests de diagnòstic ràpid. Sobre aquesta qüestió ha reiterat que s'han començat a fer en hospitals i residències de gent gran per fer cribratge.

Els infants, a casa fins que no puguin sortir en "condicions de seguretat"

Illa ha defensat les mesures actualment establertes i ha qualificat "d'impressionant" el nivell de compliment de la ciutadania, malgrat les dures restriccions. Marlaska ha subratllat que les 650.000 denúncies que ja hi ha hagut són poques si es té en compte que hi ha 47 milions de persones a Espanya. El titular de Sanitat ha justificat el fet de mantenir encara els infants tancats a casa sense poder sortir, però ha promès que quan les dades epidemiològiques ho permetin, hi haurà flexibilitzacions en aquest sentit si es poden mantenir les "condicions de seguretat". "Actuarem amb màxima prudència i cautela", ha apuntat.

stats