Societat 16/05/2021

La diversió també torna a la normalitat: obre Port Aventura

El parc funciona amb aforament limitat i mesures anticovid

3 min
Un moment de l’espectacle d’inici de temporada.

TarragonaUn grup de joves amb pantalons curts i mascaretes passen pels torns de l’entrada de Port Aventura World, que ahir va obrir portes després d’un llarg tancament que es remunta a l’octubre. Somrients, alguns venien de Galícia, d’altres de Navarra i uns quants més de les poblacions limítrofes. “Em feia ràbia perquè des de casa vèiem els bucles de les muntanyes russes de Port Aventura, però no hi podíem anar”, explicava un jove visitant. Els més impacients feien cua a primera hora per poder entrar al parc i tornar a pujar a atraccions que enyoraven com el Shambhala o el Dragon Khan.

La majoria eren famílies i grups de gent jove, que ahir també podien tornar a veure alguns dels espectacles històrics del recinte, com el Bang Bang West o les Aus del paradís, i que tenien ganes de celebrar certa normalitat. “Ens sentim lliures”, deien contents la Mireia i el David, que havien vingut de Navarra per celebrar l’aniversari de la seva filla i que ahir tancaven el cercle: l’últim viatge abans de les restriccions l’havien fet a Port Aventura i ara hi tornaven.

L’obertura del parc d’atraccions més gran de l’estat espanyol ha vingut condicionada per les mesures anticovid que ha marcat el Procicat. El director general de Port Aventura World, David Garcia, explica que han invertit cinc milions d’euros en material com mascaretes i gel, senyalitzacions i elements informatius, així com en màquines de ventilació destinades als espais tancats, com els restaurants i els hotels. D’aquests, de moment, n’hi ha quatre oberts dels sis de què disposa el complex.

Durant la roda de premsa que va oferir, enmig de la zona de la Mediterrània del parc temàtic, Garcia va explicar que gairebé 50 treballadors es dediquen a desinfectar totes les instal·lacions al matí i que un grup de 20 més ronden pel parc recordant als visitants les mesures de seguretat.

La inauguració d’aquesta nova temporada ha vingut amb la restricció d’un 30% de l’aforament al parc, que es traduirà, en paraules de Garcia, en uns 8.000 visitants durant aquest cap de setmana. D’aquests, un 80% han adquirit les entrades per internet, i només un 20% ho faran a les taquilles.

Turistes peninsulars

Un dels segells de Port Aventura World i Ferrari Land -que és el parc temàtic situat al costat i dedicat a la marca de cotxes- és l’arribada de visitants internacionals, especialment d’Europa. Així i tot, la pandèmia ha fet que el perfil que més ha augmentat sigui el del visitant de l’estat espanyol. Les seves reserves han crescut un 30% respecte a la mateixa setmana de l’any 2019.

El mercat francès, en paraules del gestor del parc, està funcionant bé, a l’espera que el Regne Unit passi l’estat espanyol de l’ambre al verd, en el semàfor que regula els viatges internacionals dels seus ciutadans. S’especula que aquesta decisió es podria donar a mitjans de juliol, pel fet que en aquestes dates diversos turoperadors turístics ja estan programant vols des de l’aeroport de Reus. Amb aquestes dades, els propietaris del parc -51% d’Investindustrial i 49% de KKR- esperen que aquest estiu les restriccions vagin afluixant a mesura que avança la vacunació i poder arribar a un 70% de les visites del 2019, quan es van acollir uns 5 milions de visitants.

“Estem orgullosos que torni a treballar el 90% de la plantilla”, assegura el director general del parc, que indica que això suposa uns 1.500 treballadors. Però aquests treballadors no han tornat a fer la seva jornada completa, i la forquilla varia entre el 30% i el 80%. És a dir, han tornat a la feina, però no fan les mateixes hores.

Com diu el representant dels treballadors de la UGT, Francisco López, és “una desafectació parcial”, on l’Estat, a través dels ERTO, abona fins al 70% de les hores contractades que el treballador no efectua per les restriccions d’aforament. Una desafectació que pot suposar una sobrecàrrega de treball.

stats